Tiltakozáshullámmal indult a csütörtök, országszerte ülősztrájkokat tartanak – fotók

Tiltakozáshullámmal indult a csütörtök, országszerte ülősztrájkokat tartanak – fotók

Tiltakozás. Egykori és jelenleg ELTE-sek flashmobja (Fotó: Csécsi László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számtalan tiltakozást hirdettek meg az oktatás helyzete és a pedagógusok múlt heti kirúgása miatt elégedetlen tanárok és diákok csütörtökre. Volt, ahol ülősztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket, máshol sávot zártak le. Legközelebb pénteken várható nagyobb megmozdulás, akkor diákszervezetek az MTVA épülete elé fognak vonulni. Olvassák vissza közvetítésünket a csütörtök délelőtti eseményekről!

Csütörtökön olyan iskola is akadt, ahol egész napos tanítási szünetet tartottak. A II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium diákönkormányzatának lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a tanári karból 33 tanár tagadta meg közös erővel a tanítást, a reggeli élőláncon pedig diáksereg támogatta tanáraikat. 

Mint lapunk megtudta, a XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban a tiltakozás jegyében számos diákot otthon tartottak, így heten hiányoztak az egyik harmadik, 12-en a másik harmadik és 19-en az egyik negyedik osztályból.


– A budapest XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolája teljes szülői közössége a mai, országos pedagógussztrájk napon, december 8-án, szolidaritását fejezi ki a iskola pedagógusaival és dolgozóival. Egész nap üresek lesznek a tantermek, az iskola egyetlen diákja sem megy iskolába – állt a szülők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Kosztolányi Dezső Gimnáziumban pedig szimbolikusan eltemették a közoktatást.

Budafokon pedig összefogott az egyik egyházi és állami iskola, erről itt írtunk.

A Tanárok a tanárokért nevű szerveződés szerint a csütörtöki ülősztrájkhoz összesen 136 iskolából csatlakoztak diákok reggel 9-re.

Volt intézmény, amely hangulatképeket is közölt az ülősztrájkról.

Egy másik típusú tiltakozást Orbán Viktor munkahelye, a Karmelita kolostor, illetve a Sándor-palota elé hirdették. – 8.15- 9.00 között várjuk azt a 30 pedagógust, aki a Karmelita előtti járdasávon sorfalat állva várja a miniszteri kabinet dolgozóit követeléseinkkel... Ha nem járunk sikerrel, papírrepülőkkel üzenünk a miniszterelnök úrnak – írták a szervezők az esemény leírásában. Ezt követően 9.00-tól a Sándor-palota előtt és mellett elhangoznak beszédek, majd egy sárga rózsát helyeznek el a köztársasági elnöki rezidenciája elé, hogy emlékeztessük őt, milyen fontos ügyet szeretnénk, ha képviselne. A Telex szerint ötven-hatvan tanár, diák, szülő gyűlt össze a Budai Várban. Elhaladt előttük egy kisbusz, a tüntetők ekkor a kocsi felé dobálták a papírrepülőket a követeléseikkel. A rendőrök felszólították őket, hogy ne dobálják az autókat.

Reggel 8:00-ra az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) tanárainak egy része – amely ugyan nem állami intézmény, de szolidáris tanártársaikkal – sávlezárást hirdetett reggel 8 órára a Szentendrei útra. – Akciónkkal az elbocsátott tanártársainkért is kiállunk, együttérzünk a megtizedelt, fenyegetett testületekkel. Nem hagyhatjuk, hogy ilyen állapotok uralkodjanak, nem maradhatunk csendben! – jelezték. A Telex 8:00 után arról írt, az AKG tanárai elfoglalták a Szentendrei út egyik sávját, diákok is csatlakoztak hozzájuk, körülbelül 200-an lehetnek. Az akció végül 8:45-kor ért véget, a végére 5-600 demonstráló gyűlhetett össze.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig közösségi oldalán élőben mutatta be, hogy Miskolcon élőláncot tartottak.

Országszerte ülősztrájkot hirdettek a tiltakozók, ilyen esemény helyszíne volt például a budapesti Blaha Lujza tér is.

A demonstráló diákok reggel 7-re érkeztek, és a Magyar Hang helyszíni tudósítója szerint mintegy százan lehettek. Zsírkrétával a tiltakozás egyik szimbólumát rajzolták fel a betonra, ha pedig az elhaladó autók dudáltak nekik szimpátiájukat kifejezve, éljeneztek és tapsoltak. 

Volt, hogy a tiltakozók a zebra közepére is felmentek skandálni, mikor az autóknak piros volt a lámpa. Tudósítónk szerint fél nyolc után többen elindultak haza.

Több más eseményt is meghirdettek csütörtökre. 7:30-ra az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egykori vagy jelenlegi hallgatói, oktatói számára hirdettek szolidaritási flashmobot az Egyetem térre. – Mi, az ELTE polgársága (hallgatók, oktatók, tanárok, tanítók, gyógypedagógusok, diákok, diákok szülei, öregdiákok, egyetemi és iskolai dolgozók) kiállunk a magyar pedagógustársadalom mellett, támogatjuk minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését – jelezték az esemény leírásában. Így nézett ki a tér fél 8 körül, ahol helyszíni tudósítónk szerint hozzávetőlegesen 300-an lehettek, a hangulat csendes, békés volt:


A flashmob végén a résztvevők megtapsolták magukat. 

Előző este a Külső-Pesti Tankerület székházának tetejét díszitették fel gondos kezek a Fidesz narancslogójával, mivel ebből a központból „vezényelték le annak a hat kerületi tanárnak a Karinthy gimiből való eltávolítását, akiknek egyetlen „bűnük” az volt, hogy szót mertek emelni a közoktatásban uralkodó tarthatatlan állapotok miatt”. Az eseményről szóló Facebook-poszt ITT tekinthető meg.

Legközelebb pénteken várható nagyobb megmozdulás, akkor diákszervezetek az MTVA épülete elé fognak vonulni. A demonstráció 17.30-tól indul majd a Flórián térről.