„Nem hagyjuk elárulni gyermekeink jövőjét” – „Erdeink tarvágása” ellen tiltakoztak a Kossuth térnél

„Nem hagyjuk elárulni gyermekeink jövőjét” – „Erdeink tarvágása” ellen tiltakoztak a Kossuth térnél

A Parlament előtt a tüntetők (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány nemrég hozott, a fakitermelés megkönnyítését lehetővé tévő rendelet ellen tiltakoztak pénteken kora este több ezren a Kossuth téren. A rendezvényt az LMP szervezte, Ungár Péter a párt országgyűlési képviselője pedig bejelentette: mindent meg fognak tenni, hogy saját testükkel védjék a kivágástól a fákat. A tömeg a beszédek elhangzása után átsétált a Parlament elé, ahol mindannyian leültek. Az eseménynek fél nyolc előtt nem sokkal lett hivatalosan vége.

19:25: A szervezők bejelentették a rendezvény végét. – Menjetek haza békében, szerveződjetek és készüljetek, mert lesz feladatunk ősszel – hangzott el.

19:08: A szervezők bejelentették, hogy szerdán 18 órakor a Széchenyi téren újabb tüntetés lesz. Majd arra kértek mindenkit, hogy sétáljon át a Kossuth térre, ott üljenek le és csak maradjanak csendben. Hosszú percekig tartott, amíg a tömeg átvonultak, majd az emberek leültek. Lényegében megtöltötték a Parlament előtti teret.

19:00: Az LMP-s Ungár Péter arról beszélt klímaváltozás az egész világon van és nem Orbán Viktor hibája. Az viszont az ő hibája, hogy nem teszünk semmit a mérsékléséért. Több százezer embert ugyanakkor felháborít ez a természetrombolás, ezért „meg fogjuk akadályozni”. Felidézte Orbán Viktorék kordonbontását, ezért ő azt mondta, hogy ők ezzel szemben vonjanak kordont a fák köré és ne engedjék kivágni. – Alakítsunk csoportokat, riadóláncokat, hogy az ország minden egyes pontján ott tudjunk lenni, amikor ki akarják vágni az erdeinket – mondta. Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük saját magunk, a saját testünkkel a természeti kincseinket – tette hozzá.

18:57: Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája azt kérte az emberektől, hogy emeljék fel a kezüket, mintha fák lennének. Majd a színpadról egy láncfűrésszel körbefordult, aki felé mutatott a penge, le kellett tennie a kezét, „meg kellett halnia”. Nagyjából 20 másodpercig tartott a sajátos performansz, az aktivista azzal búcsúzott, hogy „ez ennyi volt”.

18:55: A moderátor arra kért mindenkit, hogy írjon levelet az Áder János által alapított Kék Bolygó Alapítványnak.

18:45: Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke is felszólalt, ez a szervezet a Hamzsabégi út fáiért harcol. Nekik ez sikerült, egyelőre megmentettek ezer fát, ezért minden civilnek azt üzente, hogy van remény.

18:43: A rendezvény moderátora szerint több mint ötezren vannak a demonstráción.

18:28: Elképesztően sokan vagyunk – ezzel kezdte felszólalását az LMP-s Keresztes László Lóránt. Majd arról beszélt, hogy a gyermekeink és az unokáink jövője most a tét, egyúttal gyalázatosnak és természetpusztítónak nevezte „az erdőirtó rendeletet”. Felemelte már a szavát ez ellen a Magyar Tudományos Akadémia, de még fideszes polgármesterek is. Ez utóbbi mutatja azt, hogy nem pártpolitikai kérdésről van szó. – Nemzeti kormányzás az, ami elveszi a jövőjét? – tette fel a kérdést. Bírálta, hogy a kormányban az a miniszter felel a természet védelméért, aki szerint ez a rendelet rendben van. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy „figyelmeztessük a miniszterelnököt: nem hagyjuk elárulni gyermekeink jövőjét”. Szavai szerint, ha kell, nemzeti mozgalmat kell szervezni, félretéve minden pártpolitikai különbséget. Egyúttal Novák Katalin köztársasági elnököt arra kérte, hogy lépjen fel ez ellen a rendelet ellen.

18:21: Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája a színpadon arról beszélt, aggasztja, hogy a világon nem történik semmi az ökológiai és klímakatasztrófa elkerülése érdekében. – Az én jövőmet szárazság, ivóvíz- és élelmiszerhiány fogja jellemezni – mondta. Úgy fogalmazott, hogy bátran fellépve kell kockázatot vállalni és fellépni az elnyomó hatalmasok ellen, mert „a döntés a mi kezünkben van”. Csak így lesz változás. – Láncoljuk oda magunkat az élő házhoz, állítsuk meg a munkagépeket, ha a tavainkat akarják lebetonozni – mondta, hozzátéve, hogy jöhet könnygáz, sokkoló, pénzbírság, nem érdekli.

18:18: Ha nem lesz erdőnk, előbb-utóbb mi sem leszünk – mondta Schmuck Erzsébet, aki szerint, aki elpusztítja az erdőket, kockára teszi az emberek életét is.

18:12: Schmuck Erzsébet lépett a színpadra, aki azt követelte a kormánytól, hogy azonnal vonja vissza a rendeletet, ami lehetővé teszik az erdők tarvágását és természetvédelmi területeken a fák kivágását. – Az erdők elpusztítása nem játék, Orbán Viktor nem játszhat a gyerekeink és a mi életünkkel – mondta, hozzátéve, hogy ha a kormány ilyen rendeleteket hoz, nagyon gyorsan elsivatagosodhat az ország nagy része. Ráadásul ez a rendelet nem oldja meg az energiaválságot és a fűtésre sem jó válasz, hiszen nedves fával nem lehet fűteni.

18:04: Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester volt az első felszólaló és arról beszélt, hogy az erdőkön múlik a mi életben maradásunk, ezt ma már minden iskolás tudja. De vajon tudja-e a miniszterelnök, amikor azt mondja, ki kell vágni az erdőket, hogy legyen elég tűzifa. A politikus szerint valójában tudja, csak nem érdekli. Nem energiatakarékosságra buzdít, hanem fatüzelésre. – A tarvágás Orbán Viktor új jelszava – fogalmazott. Ezzel szemben Baranyi Krisztina azt mondta, hogy aki csak teheti, vágjon bele a korszerűsítésbe.

18:00: Azért vagyunk itt, hogy 10-20 év múlva a gyerekeink és unokáink szemébe tudjunk nézni és megüzenjük a kormánynak: meg fogjuk akadályozni az erdőirtást, minden békés, de kemény eszközzel – mondta egy szónok a rendezvény kezdetén.

Az eseményt az LMP szervezte, ennek megfelelően helyszíni tudósítóink az összegyűlteknél is számos pártzászlót látott. A helyszínen egyébként alá is lehet írni a zöldpárt tiltakozó petícióját.

Az LMP-s mellett az ismert pedagógus szakszervezet, a PDSZ zászlaját is látni lehetett. A transzparensek között pedig volt olyan, hogy „Többet ésszel, mint fűrésszel”.