Érdekes, hogy pont most lázadtak fel először a fideszes képviselők

Érdekes, hogy pont most lázadtak fel először a fideszes képviselők

A fideszes delegáció úton Stockholmba (Fotó: Németh Zsolt Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakorlatilag száz százalékban szavazzák meg a Fidesz és a KDNP képviselői a parlamentben a kormány előterjesztéseit – derül ki a Szabad Európa összesítéséből, amelyben a 2022-es őszi ülésszak szavazásait nézte végig. Ennek fényében különösen érdekes, hogy pont a svéd és a finn NATO-csatlakozás az első alkalom, hogy szembemennének a képviselők a pártvezetés akaratával.

A kétharmados többség birtokában a kormánypárti képviselők még azt a luxust is megengedhetnék maguknak, hogy a feles törvények esetében időnként szembemenjenek saját pártjukkal, és ezt szavazatukkal is jelezzék, hiszen a törvényjavaslatok még így is kényelmesen megkaphatnák a szükséges támogatást. Ennek ellenére ilyet sem tapasztalni. Ha a parlamenti jegyzőkönyvek esetleg fideszes, KDNP-s ellenszavazatot vagy tartózkodást rögzítenek, az csakis annak köszönhető, hogy az illető képviselő egyszerűen rossz gombot nyomott. 

Mivel a finn és a svéd NATO-csatlakozás elfogadása mindössze feles törvény, és a Mi Hazánk kivételével minden ellenzéki párt megszavazza, így a kormány kommunikációjából az következik, hogy a saját frakciója harmada sem áll mellette, különben nem kellene aggódniuk az elfogadása miatt.

A helyzet azért is furcsa, mert annak ellenére hogy ekkora az ellenállás a kérdésben, még egyetlen olyan kormánypárti politikus sem volt, aki úgy nyilatkozott volna, hogy ő maga nemmel akar szavazni – teszi hozzá a Szabad Európa. Sőt, Orbán Viktor kormányfő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter vagy Menczer Tamás külügyi államtitkár mind-mind támogatását hangoztatta a kérdésben. És vélhetően a kormánytag képviselők mindegyike osztja a kormány álláspontját.

Korábban ráadásul szó sem volt arról, hogy a kormánypárti képviselők ne támogatnák a NATO bővítését, hanem először nem létező társadalmi egyeztetésre, majd a túlterhelt parlamentre hivatkoztak, végig hangsúlyozva, hogy utána viszont nem lesz akadálya a megszavazásának. Aztán most, hogy már az Országgyűlés napirendjére került az ügy, jött az, hogy a képviselők megharagudtak a finnekre és a svédekre, mert rosszat mondtak a magyar kormányra. Olyannyira, hogy még csupa fideszesből (felerészben EP-képviselőkből) álló, parlamentinek mondott pártküldöttséget is küldtek a két országba, amely pont most van ott.