Pedig a Kövér-Orbán mondta, aztán ebből is mi lett…

Pedig a Kövér-Orbán mondta, aztán ebből is mi lett…

Sanna Marin finn miniszterelnök a 2022-es Ruisrock Festivalon (Fotó: Ruisrock Festival/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az ATV hírportálját olvassuk, nem teljesen egyértelmű, hogy mennyire várják szeretettel és tárt karokkal a Finnországba és Svédországba induló magyar parlamenti delegációt. A helsinki parlament külügyi bizottságának alelnöke a hétvégén azt mondta, Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak. Ehhez képest Németh Zsolt fideszes küldött hétfőn azt állította az ATV-nek, hogy „találkoztam a finn külügyi bizottság elnökével, és ő azt mondta, nagy örömmel fogadnak bennünket, megértik a delegáció látogatásának a célját”.

Elképzeléseink persze lehetnek arról, milyen nagy is ez az öröm. A kedden kezdődő találkozók nyilván fagyosak lesznek, mint a téli éjszaka a sarkkörön túl. Ha csak arra visszaemlékszünk, mi slejmet okádott a magyar kormány propagandája a mulatni merészelő finn miniszterelnök asszonyra, már nyilvánvaló, hova kívánják ezt a brancsot derék nyelvrokonaink. (Engedjük most el a sumérokat, oké!?) De valószínűleg Svédországban sem rénszarvas-vadászat helikopterről lesz a program.

Amit a moszkovita magyar kormány a NATO-ba igyekvő két északi szövetséges országgal tesz Putyin érdekében, önmagában hazaárulás. Akik ehhez asszisztálnak, azok meg hazaárulók, még ha szegény Németh Zsolt amúgy többre is hivatott ennél a szerepnél. (Egy kis bátorság kellene, csak az meg nincs, túl kényelmes a Dunára néző iroda.)

Pedig amúgy maga a Fidesz: Kövér és Orbán mondta, hogy a parlamenteknek van tárgyalnivalója Helsinkiben és Stockholmban. Vagyis nem kormányzati szinten kell egyeztetni. Ehhez képest kiállítottak egy delegációt négy fideszessel. A finn és a svéd illetékeseknek erre egyértelmű üzenetet kellett volna megfogalmazniuk azzal, hogy a küldöttségbe ellenzéki tagokat is várnak, különben hogy is képviselnék a parlamentet? Elvégre az országgyűlésben fogyatkozó számban ugyan, de mégiscsak ülnek ellenzékiek, vagy annak látszó politikusok. Nagyjából úgy képviseli ez a négy ember a parlamentet, a parlamentarizmust, ahogy a köztársasági elnök megtestesíti a nemzet egységét. Semennyire. 

Sajnos svéd és finn barátaink túlontúl is udvariasak, nyilván más politikai kultúra, ott nem csak az erő nyelvén értenek. Mi Keletre megyünk, Helsinki meg ugyebár már a Nyugat

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!