Érezhetően többen mentek nyaralni „novemberben”, mint egy éve

Érezhetően többen mentek nyaralni „novemberben”, mint egy éve

Hotelszoba (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

691 ezer ember fordult meg valamilyen szálláshelyen – szállodában, panzióban, kempingben, közösségi szálláshelyen – idén novemberben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Ez 17 százalékos emelkedés az előző év novemberéhez képest. Ők összesen csaknem 1,7 millió éjszakát töltöttek el, ez szintén magasabb a tavalyi adatoknál, mégpedig csaknem százalékkal.

A KSH adatai szerint valamivel több volt a belföldi vendég, szám szerint 380 ezer, ők összesen 856 ezer éjszakát töltöttek el valamelyik szálláshelyen. Többségük – 76 százalékuk – a szállodát választotta, míg a panziókat a korábbinál evesebben keresték fel. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék és a Balaton volt, itt az úgynevezett vendégéjszakák 23 és 21 százalékát regisztrálták.

Külföldi vendégből ebben a hónapban 311 ezer volt, ez 27 százalékkal haladta meg a tavaly novemberi adatot. Legtöbben – 83 százalék – szállodába mentek. Esetükben a legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 63 százalékát regisztrálták.

A KSH közzétette azt is, hogy mindebből az összes bruttó árbevétel 35 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 35 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 10 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.