Erős széllökések miatt piros riasztást adtak ki több vármegyére is

Erős széllökések miatt piros riasztást adtak ki több vármegyére is

Viharos szél Óbudán 2023. február 4-én (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt már reggeli időjárási előrejelzésünkben is írtuk: nagyon erős széllökésekkel indul a szombat. Hajnalban aztán erős széllökések veszélye miatt több Balaton-környéki járásban, a Dunántúl egyes részeire – Baranya, Fejér, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék területére – a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésükben azt írták, tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Szombaton napközben az országban sok helyen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés.

A széllökése miatt veszélyre a katasztrófavédelem közleménye is figyelmeztetett. „Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet” – írják, hozzátéve, hogy „a balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon”.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban; haladjon távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

– Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – olvasható a közleményben.

Mint írják: „Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni”.

FRISS: Cikkünk megejelnése után szombat délelőtt további járások területére adtak ki harmadfokú riasztást: így a bicskei, devecseri, kisbéri, komáromi, móri, nagykanizsai, oroszlányi, pápai, sümegi, székesfehérvári, tabi, tatabányai, tatai, zalaegerszegi, zalaszentgróti és zirci járások területére.