Erről tárgyalt az LMP a debreceni akkumulátorgyárat építő cég képviselőivel

Erről tárgyalt az LMP a debreceni akkumulátorgyárat építő cég képviselőivel

A kínai CATL üzeme a németországi Arnstadtban (Fotó: Giorno2/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Csütörtökön tárgyaltunk a CATL magyarországi képviselőivel a tervezett debreceni akkumulátorgyár építéséről. A megbeszélések középpontjában a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmaink voltak. Arra nyílt lehetőségünk, hogy közöljük a gyár képviselőivel az üzem vízigényével, illetve a környezetterheléssel kapcsolatos kritikáinkat – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke, egyben parlamenti frakciójának vezetője a Magyar Hang megkeresésére a csütörtöki találkozó kapcsán. A politikustól azt is megtudtuk, a kínai vállalat képviselői nem érzik magukat illetékesnek a kérdésben, a hatósági engedélyeket ugyanis a magyar fél intézi.

– Vagyis nekünk a környezetvédelmi kérdésekben az illetékes, Hajdú-Bihar megyei kormányhivatallal vannak vitáink – tette hozzá a képviselő. Arról is beszélt érdeklődésünkre, a munkaerővel kapcsolatos kérdések nem kerültek szóba a beszélgetés során, arról viszont tájékoztatták őket a gyár képviselői, hogy jövőre már elindulhat a gyártás. Az nem derült ki, hogy a teljes kapacitásról van-e szó, vagy sem.

A magyar kormány tavaly augusztusban  jelentette be, hogy Debrecenben építi fel magyarországi üzemét a kínai akkumulátorgyártó óriás, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL). A beruházás értéke 3000 milliárd forint, amely az eddigi legnagyobb magyarországi befektetés a szektorban. A CATL-nek ez lesz a második európai üzeme, 9000 új munkahelyet ígérnek. 

A bejelentés követően több népszavazási kezdeményezés is indult az ügyben, de a helyi választási bizottság mindegyiket elutasította egyet leszámítva. Ugyan az LMP egyik kérdése átment, de a párt végül nem vette fel az aláírásgyűjtő íveket, aminek a hátteréről itt írtunk. A beruházást ellenzők leginkább amiatt tiltakoznak, hogy az amúgy is csökkenő debreceni talajvízszint tovább fog süllyedni, illetve hogy a gyár termelése jelentős környezetvédelmi terhelést jelent majd. Emiatt több tüntetést is tartottak, de arra is volt példa, hogy az üggyel kapcsolatos lakossági fórum tettlegességig fajult.