EU-csúcs: sok pénzről lesz szó Brüsszelben

EU-csúcs: sok pénzről lesz szó Brüsszelben

A Greenpeace aktivistái által kifeszített molinó az Európai Tanács egyébként szigorúan őrzött épületén. „Klímavészhelyzet” (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nagyobb és számos kisebb ügyet tárgyal csütörtökön és pénteken az uniós állam- és kormányfők tanácsa Brüsszelben. A jelentősebb témák közé kell sorolni a klímaváltozás és a következő hét éves költségvetés ügyét, sőt, ez a két terület részben fedi is egymást.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatta be az Európai Zöld Megállapodás nevű programját, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemleges legyen. Ehhez azonban rengeteg pénzre van szükség, ezek a kiadások döntően befolyásolják majd a költségvetési keretet. Ursula von der Leyen bizottsági elnök 100 milliárd eurós költségről beszélt a következő pénzügyi ciklusra vonatkozóan.

„Muszáj sikerülnie, mert ettől függ a bolygó jövője" | Magyar Hang

Az EU-csúcsot összehívó Charles Michel, az uniós tanács elnöke azt írta a tagállami vezetőknek küldött levelében, hogy a költségvetés kapcsán fel kell adni az eddigi merev álláspontokat, mindenkinek engednie kell. Ez vonatkozik Magyarországra is, a magyar kormány eddig mindkét területen tiltakozott a tervek ellen: Orbán Viktor nem támogatta az előző EU-csúcson a 2050-es klímacélokat, mert a magyar gazdaság zöldítése nagyon sok pénzbe kerül. Erre vonatkozóan egyébként pontos tervek készülnek, az Európai Zöld Megállapodás központi eleme az igazságos átállás. A magyar kormány azt sem fogadja el, hogy kevesebb felzárkóztatási pénzt kapjon Magyarország, a jelenlegi tervek alapján az eddigihez képest akár 25 százalékkal kevesebb uniós pénzt költhetünk.

Mindenesetre a Greenpeace aktivistái csütörtök reggelre egy óriási molinót függesztettek az Európai Tanács egyébként szigorúan őrzött épületére „Klímavészhelyzet” felirattal.

A további témák között szerepel az Európa jövőjéről tartandó konferenciasorozat, az EU és Afrika kapcsolatrendszere, a brexit jelenlegi állásának áttekintése és az euroövezeten belüli együttműködés erősítése.

Hatalmas a felháborodás Brüsszelben Kovács Zoltán botránya után | Magyar Hang

Még a csúcs előtt fontos feladat vár a magyar kormányra. A soros elnökséget betöltő Finnország ugyanis magyarázatot vár Orbán Viktortól Kovács Zoltán keddi ámokfutására. A nemzetközi kormányszóvivő a Magyarországgal szembeni 7-es cikkely szerinti eljárás zárt üléséről folyamatosan, mindent szabályt áthágva élőben tudósított, és minősítette is a felszólalókat. Közben mániákusan sorosozott, a magyar kormányt bírálókat a „Soros-kórus” tagjának nevezte. Így aztán az EU-csúcson veteránnak számító magyar miniszterelnök kifejtheti álláspontját az ebben a körben teljesen újoncnak számító új finn miniszterelnök asszonynak, a 34 éves Sanna Marinnak.