Európa legjobb épületeként hirdetik a Magyar Zene Házát, de üveget nem tudnak gyártani hozzá

Európa legjobb épületeként hirdetik a Magyar Zene Házát, de üveget nem tudnak gyártani hozzá

A Városligetbe tervezett Magyar Zene Háza a Városliget Zrt. által közreadott látványterven (MTI Fotó: Városliget Zrt.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa legjobb középületének járó díját nyerte el a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza, és a beruházás ezzel a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé is bekerült – írta az MTI a Városliget Zrt. közlése alapján. A díj jelentőségéről ugyanakkor megoszlanak a vélemények.

Fontos megjegyezni, hogy nem építész szakmai elismerésről van szó, a címről beruházási szempontból döntenek, sok esetben nem is elkészült épületek, csupán tervek alapján. A díj honlapját átböngészve kiderül, hogy a nyerteseket országos bontásban hirdetik ki, vagyis az Európa legjobbja ez esetben azt jelenti, hogy Magyarországról a Liget-projekt építkezését választották ki, féltucat egyéb beruházás társaságában egyébként (köztük a Telekom-székházzal például).

Az elismerés értékéről nem is ez árulkodik elsősorban, hanem az „Európa legjobb középületének” választott Magyar Zene Háza drágulása, illetve annak körülményei. A G7 gazdasági portál cikke szerint ugyanis feltételezhető, hogy rossz üveggel kalkuláltak az alapvetően üvegből épülő Magyar Zene Háza költségeinél, ezért drágult egyik pillanatról a másikra közel tizedével a projekt. Az eredeti szerződés szerint 17,5 milliárd forintot kellett volna fizetni, augusztusban azonban kiderült, hogy ennél többe, közel 19,2 milliárdba kerül a fejlesztés.

17,5 milliárdért Tiborcz köre építheti a Magyar Zene Házát | Magyar Hang

A Magyar Építő Zrt. húzhatja fel a Liget-projekt egyik kiemelt épületeként számon tartott Magyar Zene Házát - derült ki az uniós közbeszerző szerdai hirdetményéből. A munkát a korábban Mészáros Lőrinchez, ma már inkább Tiborcz Istvánhoz közeli cég 17,5 milliárd forintért végzi el. A világhírű japán építész, Fudzsimoto Szószuke által tervezett épület eddig nem volt egyértelmű sikertörténet.

Augusztusban még nem részletezték a drágulást, most azonban a szerződésmódosításból kiderült, miért drágult a beruházás. Eszerint az történt, hogy a kivitelező legyártott egy valós méretű üvegfalat, amivel valami nagyon nem lehetett rendben, mert azt követően, hogy a megrendelő Városliget Zrt.-nél megnézték, az összes üvegfelület szerkezeti módosításáról döntöttek. Emiatt ugrottak meg a költségek.

Nemcsak az ár, de a határidők, sőt az előlegek összege is változott. A beruházás befejezésére eredetileg 501 munkanapot adtak, így azonban majdnem másfélszer ennyi, 729 munkanap áll a kivitelező rendelkezésére, ami azt jelenti, hogy egy évvel csúszik a 2020-ra tervezett átadás.

A világhírű japán építész, Fudzsimoto Szószuke (Sou Fujimoto) által tervezett épület eddig nem volt egyértelmű sikertörténet. A Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a műjégpálya közelében, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Háza a tervek szerint oktatási, múzeumi intézményként, koncerthelyszínként és közösségi térként funkcionál majd. A beruházás azonban sokat váratott magára, az épületet többször újra kellett tervezni, mert a magyar cégek nem tudták vállalni, hogy az adott kereten belül maradva valóra váltják a japán építész vízióját.

Újabb nekifutások után végül a Magyar Építő Zrt. pályázata érvényes lett. A cég korábban Szijj László – és rajta keresztül Mészáros Lőrinc – érdekeltségébe tartozott, tavalyelőtt azonban eladta a céget. A vevők a Paár Attila milliárdoshoz köthető WHB Befektetési Kft., illetve Szeivolt István cége, az Épkar Zrt. voltak. Paár és Szeivolt egyaránt Tiborcz István környezetéhez tartoznak. Előbbi számos alkalommal üzletelt Orbán Viktor miniszterelnök vejével, ő vásárolta meg az Elios Zrt. egy részét is, utóbbi pedig, ahogy arról múltkor beszámoltunk, azon túl, hogy meghívott vendégként vett részt az esküvőjén, szintén több szállal kötődik Tiborczhoz.