Évek óta nem publikált Palkovics, aki így is százezreket vett fel

Évek óta nem publikált Palkovics, aki így is százezreket vett fel

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a Figyelő korábban azt rótta fel kutatóknak, hogy jó ideje nem publikáltak, addig az MTA átalakítását levezénylő Palkovics László sem tudni, mire vett fel korábban havi 800 ezer forintot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője bár szavakban megegyezésre hajlik, de egy nemrég kiszivárgott dokumentum szerint egyenesen elvenné a kutatóintézeteket az MTA-tól. Persze, vélhetőleg nem Palkovicsé a döntő szó, és amennyiben Orbán Viktor másként határozna, úgy a miniszter is meghajlana az akarat előtt.

A szociológusok támadása csak ürügy | Magyar Hang

Megtörtént, ami húsz éve nem: a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nem írta alá a költségvetés jövő évi tervezetét. Lovász László a hét elején ült újra tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőivel, miután bejelentették az MTA forrásainak átcsoportosítását az Innovációs Minisztériumhoz. Ezzel az akadémia függetlenségét számolnák fel, az ideológiai alaphangot pedig meg is adta a Schmidt Mária tulajdonába tartozó Figyelő.

A Figyelő által listázott több kutatóról is kiderült, hogy valójában publikált, csak nem vették észre, illetve akadt, aki épp szülési szabadságon volt. Palkovics elmúlt évekbeli publikációinak viszont a Magyar Narancs cikke szerint nem találni nyomát, miközben 2013 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, 2000-től pedig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) munkatársa.

Doktori oldala szerint legutóbb 2014-ben publikált, újabb közleménynek pedig nincs nyoma sem a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT), sem a SZTAKI publikációs jegyzékében. Az Akadémia rendes tagjaként viszont havi 455 ezer járt neki, míg a SZTAKI-tól legalább tavaly júniusig érkezett havi 800 ezer.

Az akadémikusoknak a tudományos teljesítményre tekintettel jár a tiszteletdíj, a SZTAKI ugyanakkor külön szerződés alapján fizetett. Az első, 2000-es szerződéskor évi két publikációt írtak elő, és nem tudni róla, hogy ezt később eltörölték volna. Palkovics a vagyonnyilatkozatai alapján 2016 januárjában még 400 ezret kapott a SZTAKI-tól, 2017-től 2018 júniusáig viszont már havi bruttó 800 ezret vallott be. 2014 és 2018 között egyébként már oktatásért felelős államtitkár volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2016-tól pedig kormánybiztos is. Nem egyértelmű, ki és miért duplázta meg Palkovics illetményét, az viszont biztos, hogy tavaly augusztusban már nem állt szerződéses kapcsolatban, így akkor már publikációs kötelezettsége sem volt. Idén januári vagyonnyilatkozatában már nem szerepel a SZTAKI-tól érkező jövedelem.

Az MTA nem fogadja el Palkovics játékszabályait, garanciát kérnek | Magyar Hang

Egyelőre nem vesznek részt a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatai az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán és kérik a törvényben garantált alapfinanszírozásukat - erről döntött kedd délután az MTA elnöksége, miközben az épület előtt élőlánccal tiltakoztak a kormány tervei ellen. A többségi határozat szerint - az elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.

A Magyar Narancs kikérte Palkovics 2014 utáni publikációit, amire a minisztérium így reagált: az MTA-tag a kormányban dolgozik, „kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”. A minisztérium hozzátette a KISZ-ből indult gépészmérnök, politikus kapcsán: „Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.”

Közben konstruktív tárgyalások kezdődtek pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között - közölte a Népszava megkeresésére az Akadémia Kommunikációs Főosztálya Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteki egyeztetése után. Palkovics és Lovász azt követően találkozott, hogy az MTA Elnöksége kedden úgy döntött: az akadémiai kutatóintézetek csak akkor indulhatnak az ITM által kiírt pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat, amelyeket az ITM jelenleg – az Akadémia szerint jogellenesen – visszatart, bizonytalanságot okozva a kutatóhálózat működésében.