Falus András: Súlyos szakmai hiba volt a 60 év felettiek kínai oltása

Falus András: Súlyos szakmai hiba volt a 60 év felettiek kínai oltása

Kis Lászlóné ápolónõ oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelõben Makón 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötszázezer idős ember kapott helytelenül Sinopharm vakcinát - mondta Falus András immunológus.

Gyors újraoltással lehet orvosolni a 60 év felettiek kínai vakcinával történő oltását - mondta Falus András immunológus az ATV-nek annak kapcsán, hogy eltérő eredmények születtek a Sinopharm vakcina hatékonyságáról a napokban. Mint azt korábban megírtuk, a Fővárosi Önkormányzat és a Semmelweis Egyetem is megvizsgálta, mennyi ellenanyag termelődik az oltottak szervezetében az oltás után.

Az eredmények azonban eltértek egymástól, ennek pedig az az oka Falus András szerint, hogy különböző teszteket használtak. A főváros neutralizáló tesztet használt, amely az adatok alapján autentikusabb - fogalmazott.

Az immunológus szerint ötszázezer idős ember kapott helytelenül Sinopharm vakcinát, pedig „maguk a kínaiak is felhívták arra a figyelmet a használati utasításban, hogy 59 éves korig lehet beadni”

Elmondása szerint a vírust úgy kell elképzelni, mint egy gömböt, amin több célpont van, s ezeket hívják antigénnek. Ez váltja ki az immunválaszt, ám az immunválasznak van olyan része, amely ellenanyagokból áll, illetve olyanja is, amely sejtekből, de ez a kettő nem elválasztható egymástól.

„Az, akinek antitest válasza van, blokkolni tudja a vírusnak a sejtekhez való kötődését, azaz neutralizálni képes a vírust” - mondta Falus András.

Az egyetem rektora, Merkely Béla szerint azonban: az oltások lényege a klinikai hatékonyság, ebben a tekintetben pedig minden Magyarországon alkalmazott vakcina megvéd a súlyos betegségtől.

Az esetleges harmadik oltás felvételéről a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy aki kéri, kaphat harmadik oltást, ennek típusáról a háziorvosok döntenek, az egészségügyi dolgozók esetében pedig kötelező lesz az oltás.

Címkék: Falus András