Falus Ferenc szerint a delta-variánssal még gondunk lehet, nem kellene eldobni a maszkot

Falus Ferenc szerint a delta-variánssal még gondunk lehet, nem kellene eldobni a maszkot

Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz Képünk illusztrációó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárt térben és tömegben az FFP2-es maszk használata indokolt lenne most is – jelentette ki Falus Ferenc, a korábbi országos tiszti főorvos annak kapcsán, hogy mától, azaz szombattól megszűnt a kötelező maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A Telex tudósítása szerint szombaton, a maszktalanság első napján valóban sokan meg is szabadultak a maszkoktól. 

Hasonlóképpen vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV riportja szerint. Kincses Gyula azt mondta: „igen, most érdemben jobb a helyzet, de látva azt, hogy Magyarországnál nagyobb átoltottságú országokban elindult a delta-variáns, és ezt a fajta jövés-menést, ha mást nem, amit az Európa Bajnokság okozott, nem lehet egyáltalán kizárni azt, hogy a delta-variáns Magyarországon is aktívabban elindul.”

Falus Ferenc szerint elhamarkodottak a lazító intézkedések, az emberek mostani öröme nem lesz hosszú életű. A korábbi tiszti főorvos úgy fogalmazott: „Abszolút biztos, hogy a delta-variánssal még komoly gondunk lesz.”

Noha a szakemberek óva intenek a lazításoktól, a rendelet előírja például az üzletekre vonatkozó létszámkorlátozások eltörlését, családi eseményeken pedig már 100, esküvőkön már 400 fő is részt vehet. Az új szabályok értelmében már nem kell védettségi igazolvány az éttermekben, a szállodákban, a fürdőkben és a strandokon, de továbbra is marad a létszámkorlátozás a sportrendezvényeken, a zenés és a táncos eseményeken, és itt továbbra is kötelező az igazolvány.

Eközben Kásler Miklós egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarországon eddig nagyon szórványosan fordult elő a delta-variáns, de hogy hogy alakul ez a továbbiakban, azt senki sem tudja megmondani, sem Magyarországon, sem máshol. Az emberi erőforrások minisztere a kínai vakcinát ért kritikákról azt mondta: még mindig zajlik a vizsgálat mind az öt vakcinával kapcsolatban, így antitest-szintek eredményéről beszélni még nem lehet. Ahogy harmadik oltásról sem, szerinte ez egyelőre még nem szükséges Magyarországon.