Nemcsak Süli János távozott, fejcserék voltak a Paks II projektcégnél is

Nemcsak Süli János távozott, fejcserék voltak a Paks II projektcégnél is

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. (MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak Süli János mondott le a napokban államtitkári posztjáról, fejcserék zajlottak az új atomerőműblokkok építését menedzselő Paks II Zrt. projektcég igazgatóságában is. 

A 24.hu szerint a cégjegyzékben cikkük írásakor még nem látszottak a változások, de a Paks II honlapján már új felállás szerepel. Eszerint a korábbi öttagú igazgatóságból senki sem maradt a testületben. A honlapon most három fős igazgatóságot tüntetnek fel: Jákli Gergely az elnök és a vezérigazgató, mellette a tagok Fellegi Tamás és Mendelényi Dániel. Jáklira korábban a Szijjártó fennhatósága alá tartozó Eximbank vezetését bízták rá. A portál szerint Mendelényi a külügyes sportvonalhoz tartozik, néhány éve a Honvéd Futball Klub Kft.-t megvásárló cég egyik közvetett tulajaként bukkant fel.

Fellegit Orbán Viktor miniszterelnök holdudvarához sorolják, kapcsolatuk évtizedekre nyúlik vissza, majd a második Orbán-kormány fejlesztési minisztereként dolgozott 2010-től másfél éven át. A 24.hu kérdésére Fellegi azt válaszolta, hogy egyelőre korainak tartja, hogy nyilatkozzon a Pakson rá váró feladatokról, és még csak ezután határozzák meg az igazgatóság ülésrendjét.

A portálnak név nélkül nyilatkozó régi vezetőségi tag szerint egyértelmű, hogy „a hirtelen beindult mozgás” az ukrajnai háború okozta energiaválsággal függ össze. A hirtelen jött áremelkedések és az ellátási gondok miatt elfogyhatott a türelem, ezért úgy gondolták, hogy meg kell erősíteni a vezetést.

Mostanában több kritika érte a paksi bővítés körül bábáskodókat, Szijjártó Péter szerint nyolc éve nem történt semmi, Lázár János építésügyi miniszter pedig ősbűnnek, a legsúlyosabb kormányzati hibák egyikének nevezte, hogy Paks II még nem termel áramot. 

Ami Süli Jánost illeti, lapuink már kedden értesült arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) paksi bővítésért felelős államtitkára távozik posztjáról. Lapunk akkor azonnal megkereste Süli Jánost, aki kérdésünkre úgy felelt: nem tudja megerősíteni távozását. Ezek után a kedd esti Magyar Közlönyből kiderült: Süli János lemondott tisztségétől, amit a kormány el is fogadott; a paksi bővítés folyamatát pedig ezentúl nem Szijjártó Péter, hanem Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára ellenőrzi majd.

A távozó államtitkárt újra megkerestük, aki úgy érvelt: azért nem erősíthette meg távozását, mert maga sem volt még biztos benne, hogy lemondását elfogadja az Orbán-kabinet. „Én is csak este, a Magyar Közlönyből tudtam meg, hogy jóváhagyták a kérésemet” – mondta, ugyanakkor nem árulta el távozása okát.