Fekete-Győr András a német adócsökkentésekről: Berlin a válság árát nem az emberekkel fizetteti meg

Fekete-Győr András a német adócsökkentésekről: Berlin a válság árát nem az emberekkel fizetteti meg

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország nemrég tízmilliárd eurós adócsökkentési csomagot jelentett be az infláció leküzdésére. A Momentum berlini partnere, Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter az alábbiakkal indokolta a döntést: „az állam nem gazdagodhat az infláció révén a polgárai kárára, ezért ki kell egyenlítenie az adóterhek inflációból fakadó növekedését” – állítja a magyar kormány elé példaképül a berlini kabinetet Fekete-Győr András, a Momentum parlamenti képviselője.

Mint Facebook-posztjában írja: „Ha kíváncsi rá a Fidesz, milyen az, amikor egy kormánynak valóban az emberek megsegítése a fontos a bajban – nem pedig az, hogy velük fizettesse meg a válság árát –, vessen egy pillantást Németországra, ahol az emberekre áthárított „extraprofit-adók” helyett a német koalíciós kormány jóléti intézkedésekkel, az adómentes jövedelem felső határának kiterjesztésével, a családtámogatások és a családi pótlék megemelésével védi meg az embereket az elmúlt évtizedek legsúlyosabb inflációs válságának következményeitől.”

Az ellenzéki politikus szerint persze lehet vitatkozni azon, hogy elég jó-e a csomag, de a lényeg az, hogy a válság árát nem az emberekkel (és főként nem a szegényekkel) fizettetik meg, és ezt nagyon becsülendőnek tartja. 

– Hazug módon még a Fidesz is ezt kommunikálta a választások előtt, csak aztán az üres kassza tudatában akkora hátraarcot vett, ami még az egykori MSZP-kormányoknak is becsületére vált volna – emlékeztetett, majd felsorolta az Orbán-kormány megszorító intézkedéseit, így a rezsicsökkentés szigorítását, a kata kivéreztetését, az extraprofitadók emelését illetve bevezetését és a benzinárstop fokozatos lazítását. Azt is Orbánék szemére vetette, hogy nem rendezte az EU-val a viszonyt, hanem „provokatív határozati javaslatokkal és rasszista gumicsontokkal gördített akadályokat az uniós pénzekről szóló megállapodások elé”.   

Úgy látja, felelős kormány ilyet nem tesz,  Magyarország más is lehetne, egy szabadabb, élhetőbb, büszkébb ország. – Ha a németeknek sikerült nagyban, nekünk miért ne sikerülhetne kicsiben?! – zárja bejegyzését a politikus.