Fekete-Győr: nem biztos, hogy lesz Orbán utáni Fidesz

Fekete-Győr: nem biztos, hogy lesz Orbán utáni Fidesz

Fekete-Győr András bejelenti, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Partizán vágatlan és szerkesztett interjúja is a Momentum elnök-miniszterelnök-jelöltjével. Ez az az interjú, amelynek az előzetese is nagy vihart kavart, miután Fekete-Győr András több erős kijelentést is tett. Így például a felvetésre, hogy ő korábban azt mondta: MSZP = Fidesz, úgy reagált a politikus: „Mesterházy Attila = Fidesz”. A műsorvezető visszakérdezésére, miszerint úgy érti-e, Mesterházy a Fidesz vamzere-e az MSZP-ben, amire a Momentum vezetője azt mondja: „hát az elmondások szerint igen”. 

Az ellenzéki politikust Gulyás Márton többek között arról faggatta, hogy milyen hatással volt rá őszödi beszéd. Fekete-Győr 16 évesen olvasta a Magyar Nemzetben Gyurcsány beszédét, kint is volt, mint szemlélődő az ostromnál. Szerinte nem annyira igazságbeszéd az, ha egy országot becsapnak. 

Szóba kerül az is, hogy nem mindig állt a helyzet magaslatán, ha a kormánypárti sajtó kérdezte. Fekete-Győr elismerte, hogy voltak cikis szereplései, mint például amikor a napelemparkot atomerőműnek nevezte, de úgy látja, benne megvan az önreflexió képessége. Azt sem tagadta, hogy tapasztalatlan közszereplőként sok meggondolatlan kijelentést tett, és voltak olyan mondatai, amelyeket azóta kénytelen volt felülbírálni.

Utólag ilyen naiv kijelentésnek tartja azt is, hogy az előző 30 év politikusait elszámoltatják.

Ami a Mészáros-birodalmat illeti, szerinte a cégcsoportnak sok olyan része van, amelyek valószínűleg egy kormányváltás után is tudnak majd működni, a munkavállalókat és a beszállítókat nem fogja retorzió érni. Az, hogy éppen ki lesz ezeknek a tulajdonosa, „mert nem tudjuk, hogy Mészáros Lőrincre milyen sors vár egy bírósági eljárás következményeképpen”, az ebből a szempontból nem elsődleges kérdés. 

Fekete-Győr fontosnak nevezte, hogy ne omoljon össze a Mészáros Lőrinc körül szerveződő bankholding sem, „mert azzal egy csomó betétes járna pórul”. Az úgynevezett „felcsúti perről” Fekete-Győr azt mondta, ő nem bíró, hanem politikus, nem az ő feladata, és szándékában sem áll ítéletet hozni. A Mészáros-vagyon államosításáról pedig azért nehéz beszélni, mert ez nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan részek, amelyek visszakövetelhetők az állam részéről, mert olyan közbeszerzési visszásságokat talál az antikorrupciós ügyészség.

Hozzátette, hogy lehetnek olyan részei a birodalomnak, amelyeket jogállami eszközökkel nem lehet visszaszerezni, de ezekre vagyonadót vetnének ki. „Nem személyre szóló adót, egy olyan különadót, ami őket is, vagy elsősorban őket érinti. Azért kevés ilyen multicsilliárdos ember van Magyarországon ma.” 

Ami a Mesterházy Attilával kapcsolatos kijelentését illeti, az interjúból kiderül, arra gondolt, hogy sokan neki az MSZP egykori elnökét, jelenlegi képviselőjét Rogán Antal kabinetminiszter egyfajta üzleti partnereként festették le. Ezért nem is tudja elképzelni, hogy Mesterházy rákerüljön a közös ellenzéki listára. De nincs jó véleménnyel Tóth Csaba zuglói MSZP-s képviselőről sem. Fekete-Győrnek súlyos korrupciós aggályai vannak vele kapcsolatban, ezért is döntött úgy a Momentum, hogy Hadházy Ákost indítja vele szemben az előválasztáson.

Gulyás Márton rákérdezett arra, hogy mi lesz, ha mégis Tóth nyeri az előválasztást Zuglóban, ez tisztázza-e vajon a politikust a gyanú alól. Fekete-Győr erre azt válaszolta: „akkor így döntöttek a választók. Azt nagyon-nagyon-nagyon fogom sajnálni, és személy szerint mindent meg is fogok tenni azért, hogy ne így döntsenek. És az a kormány, amit én fogok vezetni miniszterelnökként, nem fogja tolerálni azt, hogy akár Budapesten, akár bármely más magyar városban ilyen maffiák fölözzék le az emberek pénzét.”

Még azt is hozzátette, hogy a Fidesszel semmiféle közösséget nem tudna vállalni, és kérdésre válaszolva közölte: „nem tudom, hogy létezik-e olyan, hogy posztorbáni Fidesz”. Azt is tisztázta, hogy lesz online ellenzéki előválasztás, minden efelé mutat.