Fél éve hallgat a NAV a Matolcsy-kört érintő feljelentésről

Fél éve hallgat a NAV a Matolcsy-kört érintő feljelentésről

Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi irányításának helyet adó épületen a főváros V. kerületében, a Széchenyi utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez, melyben „ismeretlen tetteseket” – valójában azonban egy jól behatárolható gazdasági kört – vádolnak 14 milliárdos pénzmosással – írta meg még tavaly december végén Magyar Hang. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott feljelentés összefüggésbe hozta a Magyar Nemzeti Bank ingatlanjainak felújítását a 444.hu által feltárt üggyel, miszerint egy amerikai bejegyzésű, de Matolcsy Ádám baráti köréhez köthető cég, az MN A18 LLC 14 milliárd forint értékű úszómedencés luxusapartmant vásárolt a manhattani Crown Buildingben. 

A beadvány előbb a főügyészséghez, onnan pedig a NAV bűnügyi részlegéhez került. Lapunk gyakorlatilag azonnal az adóhatósághoz fordult: szerettük volna megtudni, hogy a feljelentés alapján indult-e eljárás is – és ha igen, milyen gyanúval, ismeretlen vagy ismert személyek ellen vizsgálódnak. Először 2022. december 27-én, majd január 18-án, legutóbb pedig június 15-én kérdeztünk rá a nyomozás állására. A NAV fél év alatt háromszor is ugyanazzal az egy mondattal reagált: „Kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ.” Így azt sem tudhatjuk, hogyan bírálták el a beadványt, indítottak-e vizsgálatot, vagy a feljelentés csak porosodik valahol a hatóság egyik irattárában.

Az amerikai ingatlanbiznisz

A 444.hu és a lapunk által is bemutatott ingatlanbiznisz több szálon is Matolcsy Ádám baráti köréhez köthető. Az MN A18 LLC céget bejegyző személy, bizonyos R. E. ugyanis két olyan társaságot is eladott, amit aztán a Matolcsy Ádám-féle holdudvarhoz sorolt Felis Magántőkealap vásárolt meg. Ráadásul, az egyik, R. E. által alapított, majd a Felis által átvett céghez került az a svábhegyi villa, melyben Matolcsy Ádám is lakott.

A székházfelújítás és az amerikai ingatlanvásárlás között szintén közös pont lehet, hogy az MNB a Raw Development nevű céget bízta meg székházának felújításával, mely végül 54 milliárd forintba került. A Raw Development a Matolcsy Ádám baráti köréhez sorolt Somlai Bálint érdekeltsége – és sajtóértesülés szerint a Rawnál dolgozott az a személy is, akinek aláírása szerepel a manhattani ingatlan adásvételi szerződésén.

Tegyük hozzá: bár a feljelentő talán így gondolja, az összefüggésekből nem következik automatikusan, hogy a New York-i ingatlanvásárlásnál használt pénzt feketén szerezték volna – vagy hogy az amerikai üzletnek köze lenne az MNB épületeinek felújításához.

Az viszont tény, hogy a Matolcsy Ádám baráti köréhez sorolt vállalkozók akkor is szépen keresnek az MNB megbízásain, amikor a jegybank éppen súlyosan veszteségesnek számít. 

Korábban a Hvg.hu írta meg, hogy a Matolcsy György vezette nemzeti bank tavaly 402 milliárdos mínusszal zárta az évet, főleg a magas kamatkiadások miatt – ám a Raw Developmentet is birtokló Somlai-cég, a Somlai Invest így is plusz ötmilliárd forintos adózott eredményt ért el, a 2021-es üzleti évhez viszonyítva. Matolcsy Ádám másik régi jó ismerőse, Száraz István sem panaszkodhat: hozzá köthető cége, a Frank Digital januárban elnyerte a jegybank 3,3 milliárdos kommunikációs pályázatát – a közelmúltban pedig az MNB egyik leánycégének 700 milliós marketing tenderén is befutottak.