Felavatta Horthy Miklós kormányzó szobrát a Mi Hazánk

Felavatta Horthy Miklós kormányzó szobrát a Mi Hazánk

Dúró Dóra Horthy Miklós szobrával a leleplezés előtt

Fotó: Dúró Dóra Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felavatta a Mi Hazánk Mozgalom a Horthy Miklós-szobrot, amelyet Dúró Dóra alelnöknek, a párt képviselőjének szobájában helyeztek el. Mint az eseményről tudósító Hvg.hu írja, az avatás napja is szimbolikus, hiszen augusztus 30. az 1940-ben aláírt második bécsi döntés napja, amikor visszacsatolták Magyarországhoz Erdély egy részét.

A tudósítás szerint Novák Előd – aki Dúróhoz hasonlóan alelnöke a pártnak – Horthy Miklós kormányzó lenyűgöző gazdasági teljesítményét és a korszak kulturális pezsgését méltatta. A Mi Hazánk szerint Horthyt lehet ugyan kritizálni, de eredményeit elvitatni lehetetlen.

A Mi Hazánk szerint a Demokratikus Koalíció – ha választást nyerne – azonnal szivárványzászlót tűzne a parlamentre, a Fidesz pedig Toroczkai László pártelnök szerint úgy nevezi magát nemzeti pártnak, hogy közben a Horthy-kérdést és a Trianon-kérdést nem rendezte. Az elnök szerint van párhuzam a két világháború közötti időszak és a 2020-as évek között, mivel szerinte hasonló jelenleg a világ helyzete, mint akkor volt. Akkor spanyolnátha tombolt, most a koronavírus, akkor is háború volt, most is háború van.

Toroczkai arról is beszélt, hogy az Orbán-korszak demográfiai és gazdasági mutatókban messze elmarad a Horthy-korszaktól. A cél szerinte az lehet, hogy a nemzet gazdasági és demográfiai mutatókban is megközelítse a Horthy-korszakot.

A párt kedden egy határozati javaslatot is benyújtott, amellyel kezdeményezik, hogy augusztus harmincadikát, a második bécsi döntés napját nyilvánítsa a parlament a „hazatérés napjának”.

Tavaly júniusban Hajdúbagoson avattak Horthy Miklós szobrot. Akkor azt a felavatás előtt megrongálták, fáradt olajjal öntötték le. Az volt Magyarország első köztéri egészalakos Horthy-szobra. Akkor Szabó Lukács polgármester lapunk érdeklődésére azt mondta, a történtek fényében is helyes döntésnek tartja a szobor felállítását.