Előkerült Müller Cecília és a delta plusz variánsra figyelmeztetett

Előkerült Müller Cecília és a delta plusz variánsra figyelmeztetett

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs 2020. április 23-i tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen a delta vírusvariáns dominál Magyarországon, de már kimutatták a delta plusz variánst is – közölte a kormány hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban Müller Cecília országos tiszti főorvos. 

Ez azt jelenti, hogy a vírusnak egy rendkívül fertőző, gyorsan fertőző formájával állunk szemben – mondta a videóban Müller Cecília, akit a negyedik hullám ellenére ritkán láthattunk az utóbbi időben a televízió képernyőjén, miután az operatív törzs napi tájékoztatói már rég nincsenek. Az országos tiszti főorvos hozzátette. „Már a tünetek megjelenését megelőző két napban is fertőzhet a koronavírusos személy.” Az a tapasztalatuk, hogy az egy háztartásban élők nagy eséllyel megfertőződnek. 

Müller azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát, ez még soha nem volt ilyen fontos. Külön felhívta a figyelmet a jövő hétfőn induló oltási kampányra, amikor az oltatlanok is előzetes időpontfoglalás nélkül kérhetik a vakcinát bármelyik oltóponton.

Az országos tiszti főorvos azt is elismerte, hogy a magyar kórházak telítődtek, a napi fertőzöttek száma gyorsan nő. – Igazából nem is értem azt, mi az a tény, mi az, amivel szembesülnie kellene azoknak, akik nem élnek a védőoltás lehetőségével, hiszen látjuk azt, hogy nem csak magukat, hanem a szeretteiket, rokonaikat és a különböző közösségek tagjait is megfertőzhetik és azt nem lehet tudni, hogy fog lezajlani náluk a betegség – mondta.

Mint megírtuk, egyre pusztítóbb mértéket ölt a járvány, csütörtök reggelre csaknem 11 ezer új fertőzöttet jelentettek, és elhunyt 131 beteg.