Feljelentés is született a KSH-s adatszivárgás miatt

Feljelentés is született a KSH-s adatszivárgás miatt

Élelmiszerekkel teli sorok egy szupermarketben (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést tesz a párbeszédes Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatalnál történt adatszivárgás miatt.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt korábban, meglepő eset történt a statisztikai hivatalnál. A KSH hivatalos tájékoztatási naptárában ugyanis hétfőre február 6-ra volt beírva a kiskereskedelmi adatok közlése. Csakhogy, a kormányközeli Makronóm Intézet már múlt hét végén, szombaton elküldte az adatok alapján készült elemzését a Portfoliónak – igaz, később embargósnak nyilvánították –, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a statisztikai jelentés valahogy kiszivárgott. Vagy a KSH-tól, vagy valamely kormányzati szervtől. A történtekkel kapcsolatban lapunk már megkereste a Makronómot és a KSH-t is. Előbbi szervezet napok óta nem reagál kérdéseinkre, a KSH pedig hétfő délután közleményt adott ki. Ebben arról írtak hogy „az embargó szabályainak súlyos megsértését a KSH kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket”, az ugyanakkor nem derült ki, miként történhetett meg az eset.

Mellár Tamás – aki maga is volt a KSH elnöke – hétfő délután több kérdést is felvetett a történtekkel összefüggésben:

• Miként juthatott a Makronóm Intézet az adatokhoz?
• Kihez kerültek még előzetesen az információk? Esetleg NER-közeli vállalkozókhoz? Tőzsdei befektetőkhöz? Ez utóbbi esetében egyébként felmerülhet az is, hogy bennfentes információkat használhattak fel, ami súlyos bűncselekmény.
• Milyen régóta „űzi ezt az adatszivárogtatási gyakorlatot a KSH”?

A Párbeszéd most az közölte, hogy képviselőjük feljelentést is tett bennfentes kereskedelem, bennfentes információ jogosulatlan közzététele, valamint hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.