Feljelentik Matolcsy Györgyöt

Feljelentik Matolcsy Györgyöt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2022. május 7-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Legfőbb Ügyészségen jelenti fel Matolcsy György jegybankelnököt az MSZP a gazdasági bizottságban hétfőn elmondott, hazánk sérülékenységéről szóló beszéde miatt. Az ellenzéki párt társelnöke szerint ugyanis ezzel „keringőre hívta a spekulánsokat”.

Szokatlan őszinteséggel beszélt Matolcsy György az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén, amikor olyanokat mondott, „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”. Azt is közölte, hogy Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerdai videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank törvényben foglalt elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Matolcsy György pedig – amellett, hogy évekig asszisztált a kormány felelőtlen gazdaságpolitikájához – mostani kijelentéseivel „keringőre hívta a spekulánsokat”. – Nem csupán sokadszorra tette leejtőre a forintot, de olyan veszélynek tette ki hazánkat, amilyet jegybankelnöktől még nem láttunk. Ez gazdaságtörténelmi bűn – fogalmazott a szocialisták társelnöke, hozzátéve, hogy egy felelős jegybankelnök nem kelt pánikot.

Mindezzel Komjáthi Imre szerint Matolcsy György a kötelezettségével ellentétesen cselekedett, ezért a Legfőbb Ügyészségen tesz feljelentést a „spekulatív pénzügyi támadásokat elősegítő kijelentései miatt”. Reményét fejezte ki, hogy Polt Péter legfőbb ügyész teljesíti alkotmányos feladatát és nem maradnak el a büntetőjogi következmények.

Varga Mihály pénzügyminiszter már korábban reagált a jegybankelnök szavaira azzal, hogy Matolcsy Györgynek igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta a történteket firtató újságírói kérdésekre, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét a kormány tiszteletben tartja, az ország pénzügyi stabilitása érdekében pedig a lehető legnagyobb mértékben együtt kell dolgozniuk.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.