Felmérték, mennyire átláthatók az önkormányzatok: meglepő eredmények születtek

Felmérték, mennyire átláthatók az önkormányzatok: meglepő eredmények születtek

A budapesti Vörösmarty tér a pandémia kezdetén (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A XI., a IX. és a XIV. kerület a legátláthatóbb, míg Győr, Debrecen és az V. kerület a legkevésbé azok az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International friss felmérése szerint, amelyről pénteki közleményükben számoltak be. A három szervezet Ez a minimum! néven hirdetett átláthatósági programot a 2019-es önkormányzati választások előtt, hat témában foglalták össze az önkormányzatok átláthatóságának alapkövetelményeit. Most az önkormányzati ciklus feléhez érve vizsgálták azt, hogy elérhetőek-e már az önkormányzatok legfontosabb dokumentumai, így a jegyzőkönyvek, szerződések, közbeszerzési adatok, költségvetések és vagyonnyilatkozatok a honlapokon vagy sem.

Akadtak olyan önkormányzatok, amelyek a választás után maguk vállalták az átláthatóság megvalósítását, és például az SZMSZ-be is beleírták a minimumprogramot. Máshol határozatban döntöttek a nyitott működés mellett. Volt olyan önkormányzat is, ahol konfliktust okozott a vagyonnyilatkozatok nyilvánossága, illetve a helyi cégek működésének átláthatóbbá tétele.

A szervezetek egy több mint negyven szempontból álló audit szempontrendszert dolgoztak ki, a fókuszba itt az adatok tényleges hozzáférhetősége került. Harminc nagyváros és fővárosi kerület közzétételi gyakorlatát értékelték, köztük kormánypárti és ellenzéki vezetésűeket egyaránt. Hozzátették, ez a harminc település a több mint 3150 önkormányzatnak kevesebb mint egy százalékát teszi ki, bár ezekben lakik Magyarország polgárainak a harmada.

A vizsgált települések jól teljesítettek a képviselő-testületek, bizottságok átláthatósága terén, és általában elérhetőek voltak a költségvetési gazdálkodás főbb adatai. Akik csatlakoztak a kezdeményezéshez, általában jobban teljesítettek, az elérhető nyolcvan pontból átlagosan ötvenkettőt összeszedve. A legjobb eredményt a főváros XI., IX. és XIV. kerülete érte el, ők hatvanhét, hatvanhét és hatvanhárom pontot szereztek. Mögöttük végzett a főváros, az I., a VI. és a VIII. kerület, majd Baja és Szombathely. A fideszes vezetésű Székesfehérvár is jól szerepelt, 53 pontot szedett össze, a Pokorni Zoltán vezette XII. kerület pedig 50-et. Átlag feletti eredményt ért még el a XIII. kerület, Miskolc, Pécs és még Érd is a maga 47 pontjával.

Az átlag alatti teljesítmény sereghajtói az V. kerület 23 ponttal, illetve Debrecen (28 pont) és Győr (33 pont), mindegyik önkormányzat fideszes vezetésű. Rosszul teljesített még Hódmezővásárhely, Tatabánya és az ellenzéki vezetésű Göd (37 pont szintén). Hátulról visszafelé haladva a sor végén kullognak még Kecskemét, a XVI., a IV., a II. és a VII. kerületek, majd Szigetszentmiklós, Szeged, Nyíregyháza és a XIX. kerület. Szigetszentmiklós, Gödhöz hasonlóan, az ellenzéken belüli vitáktól volt hangos az elmúlt években, a város sem fideszes vezetésű, ahogy a IV. és a II., továbbá a VII. kerületet és Szegedet is az ellenzék vezeti.