Feloldhatják az ellenzéki kampánypénzekről szóló új jelentés titkosítását

Feloldhatják az ellenzéki kampánypénzekről szóló új jelentés titkosítását

A nemzetbiztonsági bizottság üléstermének ajtaja (Fotó: Halász János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt volt téma a külföldi kampánypénzek ügye, vagyis, hogy mekkora összeg került az akkori közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter által vezetett mozgalomhoz. A jelentést ugyan 2052-ig titkosították, de várhatóan mégis nyilvános lesz.

– Ismét nyilvánosságra szeretném hozni a külföldi pártfinanszírozásról szóló jelentés tartalmából mindazt, amit csak lehet – ezt közölte a nemzetbiztonsági bizottság ülése után a testület jobbikos elnöke. Sas Zoltán közlése szerint, miután meghallgatták a titkosszolgálat tájékoztatóját, a bizottság tagjaival közösen úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság elé tárnák az elhangzottakat. Ezért kezdeményezni fogja a titokgazdánál, hogy oldja fel a dokumentumok titkosítását, „hiszen a benne szereplő tényekről joga van tudnia a teljes magyar nyilvánosságnak”.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja is ugyanezt szorgalmazta. A politikus ugyanakkor azt még hozzátette, hogy „a magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőket illetően is”. Ennél konkrétabbat azonban egyelőre nem közölhetett. Ám szerinte „az ország szuverenitását durván sértő, példátlan akcióról van szó, amelyről minden magyarnak joga van tudni”.

Mint ismert, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampányban összesen nagyjából 1,8 milliárd forintot kapott az amerikai Action for Democracy nevű szervezettől. A politikus azóta is állítja, hogy ezt az összeget nem a pártok használták fel – ami egyébként a törvényekbe ütközne –, hanem a mozgalma. Bár az kérdés, mennyire lehet elválasztani egy választási kampányban a kettőt. A nemzetbiztonsági bizottság már korábban is foglalkozott a kérdéssel, majd nyilvánosságra is hozták az akkori titkosszolgálati jelentést. Ami akkor újdonságot jelentett, hogy a jelentés szerint az Action for Democracy 2022. márciusában 4 tranzakcióval összesen több mint 1 milliárd forintot küldött az Oraculum 2020 Kft.-nek is. Ez a cég kapcsolatban állt azzal a DatAdattal, amellyel Márki-Zay Péterék is együtt dolgoztak. Emellett 148 millió forintot utaltak a DatAdat Professional Kft.-nek, valamit 3,5 Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft.-nek.