Feloszthatják a betöltetlen háziorvosi körzeteket

Feloszthatják a betöltetlen háziorvosi körzeteket

Képünk csak illusztráció. Új háziorvosi rendelő a Vízivárosban (Fotó: másodikkerület.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly szavazta meg a Parlament a háziorvosi rendszer átalakítását, most pedig a Belügyminisztérium új tervekkel is állt elő – derül ki a hvg.hu cikkéből. A kormány honlapján jelent meg a praxiskezeléssel kapcsolatos feladatokkal foglalkozó rendelettervezet. Az elképzelés szerint pedig ha egy háziorvosi körzet tartósan betöltetlen marad, a jövőben feloszthatják a szomszédos körzetek között.

Tavaly már hallhattunk arról, hogy a kis körzeteket akár össze is vonhatják, a szabad kapacitásokat pedig arra használnák, hogy minden körzetre jusson orvos. A most kijött terv szerint az alapellátási körzet kialakítása keretében új körzetet is létrehozhat a praxiskezelő. Hat hónapig kell egy körzetnek tartósan betöltetlennek maradnia, hogy főszabályként a szomszédos körzetbe építsék be. Az önkormányzat és a háziorvos ebben az esetben harminc napot kapna arra, hogy az új körzethatárok alapján szerződést módosítson.

A Belügyminisztérium szűk határidőt szabott, augusztus 24-éig várja a véleményeket a rendelettervezethez. Takács Péter egészségügyi államtitkár egyébként a héten a Portfoliónak arról beszélt: „luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent egy praxist. (...) Alaposan körbejártuk a témát, és nagyon sok igazságtalanság felszínre jött. Egy 200-300 fős praxisban dolgozó idős kolléga, aki mellett nyugdíjas korú asszisztens van, sokkal több finanszírozást kap, mint egy 2300 főt ellátó, frissen végzett, 30 éves szakorvos.” Úgy látja továbbá, hogy 871 forint/fős finanszírozás mellett a fiatalok nem fognak elmenni praktizálni.