Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok

Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok

A ResMed légzést segítő készüléke kínai menüvel az egyik hazai intenzív osztályon (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valamit nagyon félreérthettek Orbán Viktor kormányfő fürkészei és portyázói, lélegeztetőgépek helyett ugyanis olyan készülékeket sikerült beszerezni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Ráadásul elsősorban otthoni körülmények között – értesült lapunk több, egymástól független forrásból.

Információink szerint országszerte számos intézmény ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból. A gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy olyan berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál otthoni, vagy kórházi (nem intenzív) körülmények között, a gép rögzített nyomáson (CPAP), vagy két nyomásérték között váltakozva biztosítja az oxigént. A készülék előnye, hogy használatához nem szükséges különösebb szakértelem, ráadásul formatervezése – ahogy az a mellékelt fotón is látható – esztétikus. A kórházas filmekben látható lélegeztetőgépekre annyiban még hasonlít is, hogy egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe. Nagy hátránya ugyanakkor – amellett, hogy lélegeztetésre alkalmatlan –, hogy még eredeti rendeltetése szerinti használata is közel lehetetlen lenne, ha véletlen szükség lenne rájuk. A készülékek ugyanis kínai nyelvű menüvel érkeztek.

A ResMed Lumis 150 légzést segítő készülék a gyártó weboldalán közzétett fotón (Fotó: Resmed.com)

A malőr ráadásul nem egyedi, információink szerint az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra érkezett az intenzív osztályokon hasznavehetetlen berendezésekből, amelyek ára az internetes webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár (245-275 ezer forint) között mozog. (Magyarországon nem forgalmazzák.)

A Szent László kórházban már 12 embert vettek le a lélegeztetőgépről | Magyar Hang

Az idősotthonok egyharmadának ellenőrzésével végeztek eddig a hatóságok, a 345 vizsgált intézményből csak kettőben nem volt biztosított az orvosi ellátás - közölte az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Ez egy általános átvilágítás, hiszen azokon a helyeken, ahol megjelent a járvány, ott külön vizsgálat zajlik.

– A mi intézményünkbe tíznél is több légzéssegítő gép érkezett, de semmi szükségünk rá. Jobb lett volna, ha azt a körülbelül 3 millió forintot inkább gumikesztyűre költötték volna, azt legalább elhasználjuk – fogalmazott egyik forrásunk. Mint kifejtette, a beszerzésnél valaki valamit nagyon félreérthetett. A helyzetet ahhoz hasonlította, mintha egy ország légvédelmi célokra vitorlázó gépeket szerezne be, és most ezeket próbálnák hatékonyan bevetni.

Az országos mintavétel félidején csak két koronavírus-fertőzöttet találtak | Magyar Hang

Mostanáig 8276 torokváladék vizsgálatból (PCR) eddig mindössze 2 pozitív eredmény született, az eddig elvégzett 1524 vérteszten pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már túl van a koronavírus-fertőzésen - számolt be az Index az országos vizsgálat részeredményeiről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának online konferenciájára hivatkozva.

Tényleg használhatatlan

Az egyik vidéki kórház intenzív osztályán szolgáló, név nélkül nyilatkozó orvos további szakmai észrevételeit is megosztotta lapunkkal. Mint kifejtette, a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem használhatók, pedig ez egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél alapkövetelmény lenne. Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk.

A készüléket arra tervezték, hogy otthoni körülmények között egy beteg használja. Több beteg esetén azonban minden használat előtt le kellene cserélni a légzőszár alkatrészeit, mivel kívánt mértékű sterilizációjuk megoldhatatlan, így költséghatékony üzemeltetésről sem lehet beszélni

– fogalmazott forrásunk, aki szerint a beszerzők súlyos dilettantizmusát mutatja, hogy a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal. Márpedig minden intenzív osztályon használt kórházi eszköz esetében nélkülözhetetlen a rendszeres felülvizsgálat és karbantartás.

Lapunk az üggyel kapcsolatban az operatív törzshöz fordult. Azt szerettük volna megtudni, hogy a szóban forgó készülékeket lélegeztetőgépnek szánták-e, illetve ha légzést segítő készülékek beszerzése volt a szándék, azt mi indokolta, és miért nem adtak tájékoztatást erről korábban. Válasz azonban – mint ahogy azt az operatív törzs sajtótájékoztatói esetében az elmúlt két hónapban megszokhatták olvasóink – ezúttal sem kaptunk.

Orbán Viktor kormányfő korábbi nyilatkozatai szerint békeidőben több mint kétezer lélegeztetőgép elegendő, ám a koronavírus miatt összesen nyolcezer berendezésre lehet szükség, ezek beszerzését részben Kínából bonyolítják, de hazai gyártásról is szó van.