Felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai

Felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai

Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lényegében megtiltotta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) dolgozói számára az egészségügyi maszkok használatát az intézmény vezetése – erről árulkodik egy lapunk birtokába került levél, amelyet az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese, Nagy Sándor írt még március 12-én.

A Tájékoztató a koronavírus kapcsán bevezetett megelőző intézkedésekről, tudnivalókról tárgymegjelölésű levél szerint „mivel az egészségügyi intézményekben, kórházakban alkalmazott maszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük tovább terjessze a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzéstől”, ezért az OVSZ munkatársai nem viselnek szájmaszkot.

Ugyanazon a napon egy másik írásos iránymutatást is megkaptak az intézmény vezetői, amit tolmácsoltak az alkalmazottaknak. Eszerint

„Donorokkal foglalkozó munkatársak szájmaszkot nem viselhetnek! Ez egy egészséges környezet, kockázatos emberek távol tartva, úgy véradói, mint munkáltatói oldalon.”

Hogy miért nem viselnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai, arról a Véradás.hu oldalon is tájékoztatást ad az OVSZ. Ennek tartalma megegyezik a dolgozóknak kiküldött levélben foglaltakkal, bár kifejezett tilalomról nem esik benne szó. Az eddigi közlések szerint egyébiránt a donorokat nem tesztelik koronavírusra és csak olyan óvintézkedések szerepelnek az OVSZ szabályzatában, amelyek lényegében a véradók belátására és önfegyelmére bízzák, hogy felkeresik-e a véradó központokat, vagy sem.

Értesüléseink szerint az OVSZ munkatársainak nemcsak a fertőzés továbbadását megakadályozó egyszerűbb maszkok viselését tiltják az egészséges intézmény látszata kedvéért, hanem az esetleg saját maguk számára védelmet biztosító FFP2-es és FFP3-as maszkokat is. Ezek alkalmasak arra, hogy viselőjük számára is védelmet biztosítsanak.

Lapunk a következő kérdéseket juttatta el hétfőn délelőtt 11 óra után pár perccel az Országos Vérellátó Szolgálatnak:

  • A levél keltezésének időszakában volt-e mód arra, hogy teszteljék munkatársaikat, ezzel bizonyosságot szerezve arról, hogy az OVSZ dolgozói egészségesek, és ezért indokolatlan a maszk viselése?
  • A rendelkezés meghozatala óta eltelt bő három hétben hány tesztet végeztek az OVSZ munkatársain? Ezek milyen eredményt hoztak?
  • Miként tudják garantálni, hogy dolgozóik egészségesek?
  • Az OVSZ munkatársai saját FFP2-es, vagy FFP3-as maszkjukat, egyéb védőeszközeiket sem használhatják önvédelemből? 
  • Milyen jogszabály hatalmazza fel az intézmény vezetését arra, hogy dolgozóinak megtiltsa a védőeszközök használatát azért, hogy az „egészséges környezet” látszatát és érzetét fenntartsák? 
  • Dolgozóik és más véradók védelme érdekében miként tudják garantálni, hogy az intézményeikben véradásra jelentkezők nem fertőzöttek, illetve nem fertőznek? 

Válasz cikkünk élesítéséig nem érkezett. Ha az OVSZ reagál megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.