Ön is látta az ufót a város fölött? Emiatt van

Ön is látta az ufót a város fölött? Emiatt van

Fénybogár a Biodómban (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyílik a nagyközönség előtt is a Biodóm, igaz, nem az eredeti tervek szerint, hanem egy különleges attrakcióval: a látogatók külföldi és hazai fényművészek látványos alkotásait csodálhatják meg, ez lesz a Fénydóm. Ez az első alkalom, hogy be lehet menni az épületbe, egyszerre legfeljebb kétezer embert engednek be. 

A kiállítás március elsején nyílik meg és tizenhét estén keresztül tart. A kapunyitás minden este 17 órakor lesz, ám mivel március elsején 17 óra 29 perckor, március 17-én pedig már 17 óra 53 perckor van a napnyugta időpontja, az első órában elsősorban azoknak érdemes érkezniük, akik még viszonylag világosban is szeretnék látni a helyszínt. Maguk a fényművészeti alkotások leginkább napnyugta után érvényesülnek igazán, hiszen a Biodóm fényáteresztő tetővel van ellátva. A szervezők egyúttal azt is javasolják a közönségnek: legkésőbb 21 óráig érkezzenek meg, hogy a 22 órai zárásig legyen idő a látnivalók megtekintésére. Jegyeket az Állatkert internetes jegyvásárlási felületén, illetve a helyszínen működő kioszk automatákból is lehet váltani, elég borsos áron: a felnőttjegy 6 ezer forintba kerül.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű finn fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit létrehozó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel. A fényművészek alkotásait több száz intelligens lámpa, projektor, nagy teljesítményű diavetítő berendezés kelti életre.

A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló tárlat több mint harminc látványos fényművészeti, illetve audiovizuális installációval várja a közönséget, amelyeket nagyrészt természeti jelenségek inspirálták. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Tengeri sün fényinstallációja például a Biodóm óriási cápamedencéjének vizében, vízalatti fényalkotásként látható, amelyet a tengeri sünök azon különleges képessége ihletett, hogy ezek az állatok lényegében az egész testükkel látnak. A 2,5 millió literes, jelenleg éppen édesvízzel feltöltött térbe (ez egyébként az ország legnagyobb akváriumi medencéje) búvárok segítségével telepítették a pulzáló művészeti alkotást.

Kálmán Mátyás és Kiss Patrik DEvolution című alkotása mesterséges intelligencián alapuló technológiát alkalmaz – élő kamerakép segítségével azonnali virtuális átalakítást hajt végre az emberek arcán és testén, hogy azok más élőlényekké változzanak. A látogatókat arra ösztönzi, hogy mélyebben felfedezzék az emberi létezés és természeti örökség kapcsolatának dinamikáját. Az interaktív élmény lehetőséget ad a látogatóknak, hogy aktívan részt vegyenek saját átalakulásukban, és egy pillanatra visszatérjenek a természethez, az evolúció egy korábbi szintjére. Az installáció öt fejezetből áll: trópusi állatok, trópusi növények, vízi élőlények, gombák és emberszabásúak. A nemzetközi hírű finn fényművész, Kari Kola több műve is látható a Fénydómban: az ő alkotása a dóm általános kivilágítása, a fényfolyosó, illetve a Kék piramis. Ez utóbbi fényből épül a Biodóm fölé, kontrasztot képezve az építmény organikus formáival. A Kék piramis a felhőzet függvényében akár a város távolabbi pontjaiból is látható lesz esténként, amíg a Fénydóm tart. 

A Fénydom megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. Már voltak korábban is programok, ám a látnivalók ezúttal a Biodóm belső tereinek majdnem az egészére kiterjednek, így most először van lehetőség arra, hogy a nagyközönség alaposabban is felfedezhesse az épület belső tereit. Korábban erre csak kis létszámú, tematikus vezetésen részt vevő csoportoknak volt lehetősége, elsősorban az állatkerti kulisszák mögé betekintést kínáló Esti séták programjának részeként. Most a Fénydóm látogatói a fényművészeti alkotásokon túl már azt is érzékelhetik bizonyos mértékig, hogy milyen látogatói élményt nyújtana a Biodóm, ha állatokkal és növényekkel benépesülve megnyithatna a nagyközönség előtt.