Fenyegetik az ügyeleti szerződés aláírását megtagadó orvosokat

Fenyegetik az ügyeleti szerződés aláírását megtagadó orvosokat

Orvosi rendelő (Forrás: Őrsi Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb nyomást helyez az állam a háziorvosokra, hogy írják alá az új ügyeleti szerződéseket – értesült a Népszava. Mint írják, a járási ügyeletközpontok környékén praktizálókat „tájékoztató” értekezletekre hívják, amelyen megpróbálják az odaérkezőket „meggyőzni”, hogy írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését. Ezeken a fórumokon a tájékoztatás arra is kiterjed, hogy mi minden történhet azokkal, akik nem írnak alá. Így például elhangzott, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerződést bonthat az ügyeleti munkát visszautasítókkal, de olyasmi is, hogy lista készülhet róluk a belügyminiszter számára.

„Több jelzést kaptunk arról, hogy egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést” – írta az orvosi kamara a honlapján. Ugyanitt etikai eljárással fenyegették meg azokat a kollegiális vezetőket, akik ily módon próbálják eltántorítani a jogos tiltakozástól a háziorvosokat.

Kunetz Zsombor orvos hétfőn megosztotta a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal háziorvosoknak írt levelét, amelyben azt állítják: „a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést.” A Népszavának azonban Szabad Zoltán, az Orvosszakszervezet elnöke azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincsen mód a háziorvosok ügyeletbe kényszerítésére, és az államtitkár valamint az OMSZ igazgatója szerint is az ügyeletben való részvétel önkéntes.