Fertőzésveszély miatt kiürítik a Közszolgálati Egyetem egyik kollégiumát

Fertőzésveszély miatt kiürítik a Közszolgálati Egyetem egyik kollégiumát

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete (Fotó: Lukács Csaba/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat estig – a már most is karanténban lévő hallgatók kivételével – mindenkinek el kell hagyni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik kollégiumát – értesült a Magyar Hang. Információink szerint a korábban megfertőződött 12 hallgató után újabb öt esetben állapították meg a fertőzést. Az érintett mintegy 600 diák egy része most attól tart, hogy hazatérve megfertőzhetik idősebb szüleiket.

Kérdéseinkre, hogy tervezik a hallgatók tesztelését, valóban öt új fertőzöttet találtak-e, illetve hogy összesen hány koronavírusos egyetemista van az intézményben, az NKE Sajtóosztálya a következőket válaszolta:

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a koronavírus okozta közegészségügyi helyzetre való tekintettel az egyetemi gólyatábor idén nem került megrendezésre. Az egyik karunk elsőéves hallgatóinak integrációját a kari hallgatói önkormányzat az egyetem területén megrendezett gólyanapok szervezésével segítette elő, amely a járványügyi intézkedések mellett zajlott, és a múlt hét közepén ért véget. 

Az elmúlt napokban a kar hallgatói közül többen jelezték az egyetemi járványügyi operatív törzs felé, hogy koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteik vannak. Ezen hallgatók egy része pozitív tesztet produkált, két kivétellel ők már most is az otthonukban tartózkodnak. Az egyetem a hatósági bejelentést megtette, a kontaktkutatás elkezdődött, ehhez az intézmény minden információt átadott a hatóságoknak.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, elővigyázatosságból az Egyetem szeptember 6-ától kéthetes egészségbiztonsági időszakot rendelt el a Ludovika Campus kollégiumait érintően. Eszerint a következő két hétre átmenetileg a kollégisták nagy része elhagyja az érintett kollégiumot. Kivételt képeznek ez alól a külföldi hallgatók, akik kizárólag két negatív koronavírus-teszttel léphettek be a campus területére. Nem távoznak továbbá a kollégiumból a tüneteket vagy pozitív tesztet produkáló hallgatók valószínűsíthető kontaktjai sem, akik a hét elejétől önkéntes karanténban vannak kollégiumi szobájukban elkülönítve. A most otthonaikba távozó kollégisták nagy valószínűséggel nem érintkezhettek vírusgazdával.

A most hazautazó hallgatók hozzátartozóikra nézve azért sem jelenthetnek plusz kockázatot, mert a kollégisták döntő része otthon töltötte a gólyanapok utáni hétvégét.”

Lapunk korábbi információi szerint az egyetem kollégiumából 35 diák volt karanténban, mostanra ez a szám nőhetett.