Fertőző májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

Fertőző májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tiszti főorvos. Müller Cecília körlevelében azt kéri, az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről – derül ki a Népszavához eljutott dokumentumból.

2022 első hét hónapjában 346 fertőző májgyulladásos megbetegedés történt hazánkban, miközben 2020-ban összesen 28 esetet regisztráltak, tavaly pedig 75-öt.

A járványügyi hivatal szerint egy új vírustörzs megjelenése is szerepet játszhat most a fertőzés terjedésében, a járvány pedig főként Budapestet érinti, az összes eset több mint felét itt regisztráltak.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője a lapnak elmondta: a fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe. A vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

Lappangási ideje 15–30 nap is lehet, néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, majd ezeket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

Ócsai Lajos arra is figyelmeztetett, hogy ez a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, amennyiben a fertőzés rossz szociális körülmények között élőket is érint.