Filippov Gábor: A kormányoldalon sincsenek friss gondolatok

Filippov Gábor: A kormányoldalon sincsenek friss gondolatok

Filippov Gábor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden nap három cikk jelenik meg arról, hogy nincs vízió, de soha senki nem áll elő vele. Mi most megtettük. Egy nagyjából 400 oldalas könyvvel rögtön az elején, amelyben nemcsak a szakpolitikai kihívásokról, de a politika normatív kereteiről is beszélünk – mondta Filippov Gábor a Magyar Hangnak adott interjúban az új agytrösztről.

A szakpolitikára koncentrálna, és kerülné a napi pártos csatározásokat a most indult Egyensúly Intézet, amely Filippov Gábor mellett olyanokat tud a soraiban, mint Balázs Zoltán vagy Havas Ágnes.

Iszonyatosan sok új típusú kihívás van 2020-ban, és behozhatatlanul le fogunk maradni a következő 10-20 évben, ha nem foglalkozunk ezekkel – mondta az elemző, aki arról is beszélt, hogy nem csak az ellenzéktől hiányzik a vízió, hanem „a kormányoldalon sincsenek friss gondolatok”. A mi agytrösztünk célja, hogy közvetítsen az akadémiai szféra és a nyilvánosság között. Ne csak az legyen, hogy írják egymásnak a nagyon jó, empirikus kutatásokat, elméleti modelleket, amelyeket senki más nem olvas – mondta.

A hatalom megszerzésén és megtartásán túl vannak politikai kihívások, amelyekre választ kell találni. A vizeink védelme például független a politikai rezsimtől – mondta ezt azzal kapcsolatban, hogy egy hibrid rezsimben lehet-e a rezsimtől független dolgokkal foglalkozni.

A pár éve a hibrid rezsim gondolatával előálló kutatót kérdeztük arról, miért lett elege az elemzésből, és hogy van-e realitása egy, az ideológiai árkokon felül álló agytrösztnek? Arról is kérdeztük, hogy mivel fognak foglalkozni, és miről kellene szólni a politikának. A válaszokat és a teljes interjút keresse a Magyar Hang szeptember 18-án megjelent 2020/38. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/38. számban? Itt megnézheti.