Finn EP-képviselő: Meglepte a magyar kormányt az uniós források befagyasztásának javaslata

Finn EP-képviselő: Meglepte a magyar kormányt az uniós források befagyasztásának javaslata

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepetésként érte a magyar kormányt, hogy az Európai Bizottság a magyar uniós források befagyasztását javasolta november végén – mondta a hvg.hu-nak Strasbourgban Petri Sarvamaa finn EP-képviselő, az Európai Parlament jogállamisági jelentéstevője.

A képviselő a portálnak azt mondta, tény az, hogy Orbán Viktor jó néhányszor használta már a vétójogot a Tanácsban, és ügyesen játszotta ki az egyhangúság követelményét. A döntésekhez ugyanis mind a 27 tagállamra szükség van, a politikus szerint ez az ereje és a gyengesége is.

– Amikor Orbán úgy gondolta, hogy ezt még egyszer kijátssza, meglepetésként érte az Európai Bizottság november végi értékelése a magyar vállalásokról és 7,5 milliárd euró felfüggesztésére tett javaslat. Több forrásból is hallottam, hogy teljes volt a sokk a magyar kormányban – mondta. Az EU és a magyar kormány közötti egyezséget Petri Sarvamaa szerint kudarc Orbán Viktor számára.

Szerinte egyébként a magyar kormányfő azt gondolta, hogy majd meggyőzi a Bizottságot, vagy ha ez nem is sikerül, Brüsszelnek akkor sem lesz meg a bátorsága ahhoz, hogy a pénzek befagyasztását javasolja. Ha meg mégis így történik, akkor még mindig ott a Tanács. Noha számít a jövőben is magyar taktikázásra a magyar miniszterelnöktől, de úgy gondolja, hogy Orbánnak a jövőben kétszer is meg kell majd gondolnia, mit lép, ha nem akar végleg a sarokba szorulni.