Fizetnie kell a Mediaworksnek

Fizetnie kell a Mediaworksnek

Mártha Imre (Forrás: Mártha Imre Facebook-oldala) 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság is részben igazat adott Mártha Imrének, a BKM Zrt. vezérigazgatójának a személyes adattal való visszaélés miatt indított eljárásban – ez derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos határozatából, amelyet a Telex ismertetett. A hatóság egymillió forintos bírságot szabott ki a Mediaworksre személyes adattal való visszaélés miatt, és a elrendelte az érintett cikkek végleges törlését.

A Mediaworks több kiadványa, így az Origo, a Metropol és a Ripost is olyan cikkeket közölt korábban, amelyekben a Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatójának életmódját bírálták, s Mártha ezek kapcsán sajtó-helyreigazítási és személyes adattal való visszaélési pereket indított. Előbbiekben ötmillió forint sérelemdíjat ítélt meg neki a bíróság. Most a személyes adattal való visszaélés miatt indított eljárásban marasztalta el az adatvédelmi biztos a Mediaworksöt, legalábbis részben – írja a Telex.

A döntés szerint a Metropol és az Origo megsértette Mártha személyes adatait, amikor egy gyémántgyűrűről, a karórájáról és a zongorájáról hozott nyilvánosságra adatokat, a Metropol és a Magyar Nemzet pedig akkor, amikor egy floridai telek adásvételi szerződéséről írtak. A hivatal elmarasztalta az Origo videós kiadványát is a Mártha karórájáról és zongorájáráról szóló videó miatt, a Metropolt pedig egy alsóörsi ingatlan nem hivatalos tulajdoni lapjának közlése miatt is. Ezeket a cikkeket a határozat alapján végleg el kell távolítani az internetről. 

A BKM Zrt. vezérigazgatója összesen 18 cikk miatt kérte az adatvédelmi biztos állásfoglalását, ezek közül a NAIH hét cikk és egy videó törlését rendelte el, a többire vonatkozó kérelmet elutasította. A határozat alapján a lapokat kiadó Mediaworksnek 30 napja van a bírság kifizetésére és a cikkek eltávolítására.

„Mártha Imrétől elnézést kérünk” – ezzel a címmel bukkant a Media1 az Origón szombat délelőtti keltezéssel egy helyreigazító, sajnálkozó közleményre. A kormánypárti KESMA/Mediaworks lapjában 3 bekezdésen át sorolják, mi mindenben hazudtak Mártha Imréről 2021-ben és 2022-ben, több alkalommal. Mártha Imre egyébként a Facebook-oldalára a múlt pénteken azt írta ki, hogy megérkezett az ítéletben meghatározott ötmilliós jóváírás a számlájára, posztjába pedig azt írta: „Tónikám, köszönöm!”