Fizetős volt a próbaérettségi egy gimnáziumban – a tankerület szerint ők mindenre adnak pénzt

Fizetős volt a próbaérettségi egy gimnáziumban – a tankerület szerint ők mindenre adnak pénzt

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét egy külsős cég bonyolította le, így a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért a tanulóknak fejenként 4900 forintot kellett fizetniük. A tankerület vizsgálatot indít az ügyben – tudta meg a Telex.

A próbaérettségi dolgozatait a MEGAvizsga Oktatási Kft. állította össze, az ő felhívásukra jelentkezett az iskola még tavaly. A cég szakmai anyagokat ad iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak egyaránt. A Madách Imre Gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a végzős diákok, egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került. Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, szülők, tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős vizsgán.

A nyomtatott dolgozatokat a cég biztosította, megírásuk után a kijavítást is vállalta. Az iskola vezetése a honlapján a következővel indokolta a cég megbízását: „Így ez a próbaérettségi egyfajta külső megmérettetés a diákoknak, illetve tapasztalatszerzés a tavaszi vizsgaidőszakra.” Az iskola igazgatója a Telex kérdésére azt közölte, hogy az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült. Hozzátette: azáltal, hogy külsős cég bonyolította le a próbaérettségit, nagy terhet vettek le a tanárok válláról, akiknek egyébként munkaidejükön felül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a dolgozatokat.

Az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központ a portálnak azt állította, hogy nem tudott erről és a hírek alapján megkezdte a kivizsgálást. Szerintük engedélye sem volt az intézménynek arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe. „A tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek” – írták.