Folytathatják a Waldorf-iskolák, amelyek léte a köznevelési törvény módosítása miatt került veszélybe

Folytathatják a Waldorf-iskolák, amelyek léte a köznevelési törvény módosítása miatt került veszélybe

Fotó: Unsplash/Feliphe Schiarolli

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megmaradhatnak a Waldorf-iskolák – derült ki Szabó Zoltán, a Magyar Waldorf Szövetség ügyvezetőjének nyilatkozatából, amit az Indexnek adott. A saját program szerint tanító Waldorf-intézmények léte azt követően került veszélybe, hogy az országgyűlés módosította a köznevelési törvényt.

Szabó Zoltán arról tájékoztatta a portált, hogy a szövetség képviselői szerdán személyesen tárgyaltak Bódis József oktatási államtitkárral és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral, ahol megnyugtató válaszokat kaptak. A kötelező osztályozásra vonatkozó előírást például sikerült visszavonatni, a Waldorf-intézményeket potenciálisan veszélyeztető többi módosításról pedig egyértelmű helyzetet teremtettek. Így gyakorlatilag elhárult minden olyan veszély, ami a köznevelési törvény módosítása alapján ellehetetleníthette volna a Waldorf-intézményeket.

Az Index felidézi: Magyarországon 30 éve léteznek a Waldorf-pedagógia alapján működő alternatív iskolák. Mostanra 45 általános- és középiskola, és 59 ilyen óvoda van, amelyekbe közel 10 ezer gyerek jár. Ez az ország legnagyobb alternatív oktatási hálózata.