Foodpanda: Katával nem folytatható futártevékenység

Foodpanda: Katával nem folytatható futártevékenység

Piramist építettek futár-táskákból a tüntetők a Margit hídon (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A törvény adott és világossá teszi, hogy katával nem folytatható futártevékenység az elmúlt években megszokott módon – áll a Foodpanda szerdai közleményében, amit Magyar Hanghoz is eljuttattaj. 

Mint kifejtették, „ahogyan eddig sem volt, úgy szeptember 1-től sem lesz egyetlen adózási forma, amit valakinek választani kellene ahhoz, hogy foodpandás futárpartner maradhasson”. – A kata kiesésével élethelyzettől függően választható az átalányadózás, a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, valamint vizsgáljuk a további lehetséges együttműködési formákat. A fizetendő adóterhek egyéni helyzettől függően emelkedhetnek, de egyes esetekben akár csökkenhetnek is. A könyvelői költségterhek azonban mindenképpen emelkedni fognak. A kalkulációkhoz, a döntéshez és a zökkenőmentes átálláshoz a foodpanda minden támogatást megad partnereinek – mondta el Juhász István, a foodpanda Magyarország ügyvezetője.

Mint írták, ígéretükhöz híven elsőként a futárpartnereinket értesítették a fentiekről szerdán. – Megértjük a frusztráltságukat és bizonytalanságukat, amit az új adózási forma és a növekedő könyvelői költségek okoznak számukra. Hírlevelünkben tájékoztattuk őket a lehetséges opciókról és a közeledő határidőkről, online kisokosunkban pedig a könyvelőikkel átbeszélendő részleteket gyűjtöttük össze – jelezték.

A foodpandához hasonlóan a Wolt is közölte: átalányadózást ajánl futárainak, katásként nem tudja őket foglalkoztatni.

A kata ellehetetlenítése miatti tüntetések élére a futárok álltak, hétfőn is tüntettek, amikor is koporsót vittek a Kossuth térre.

Címkék: kata, futárok, Wolt, Foodpanda