Fürjes Lázárról: Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom

Fürjes Lázárról: Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom

Fürjes Balázs és Orbán Viktor (Fotó: Fürjes Balázs / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom. Szerettem Budapestért dolgozni Tarlós Istvánnal és Vitézy Dáviddal közösen, egy jó csapatban bármikor újra kezdeném. A politikában pedig nincs se mindig, se soha, ahogy azt Antall Józseftől tudjuk” – így reagált Fürjes Balázs volt Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár a Telexnek arra, hogy Lázár János egy a portálnál landolt, kiszivárgott dokumentum szerint „Soha! Nem!” megjegyzéssel húzta le a kedvenc projektjét a fejlesztési listáról.

 Az építési és közlekedési miniszter közel nyolcvan, nagyrészt fővárosi fejlesztés lezárásáról döntött. A portál által ismeretett dokumentumban a korábbi, Vitézy Dávid-féle Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) nyolcvan, túlnyomórészt fővárosi és agglomerációs fejlesztése található, azok jelenlegi állásával, valamint azonnali lezárásuk kockázataival és következményeivel. A fejlesztések felülvizsgálatát a lap szerint már az NKK részben lecserélt, Lázárhoz lojális csapata készítette és elemezte a miniszter számára tavaly év végén. A háttéranyagban több beruházásnál is jelezték, hogy azonnali lezárásuk forrásvesztést, uniós pénzvisszafizetést, szabálytalansági eljárást, sőt, politikai kockázatot is jelenthet. Ezért a 80 fejlesztésből 30-nál azt javasolták a miniszternek, hogy folytassa a projekt tervezését, előkészítését; 13 esetben azt, hogy a projekt ugyan lezárható, de csak „magas érdeksérelemmel” – ide tartozik a pénzvisszafizetés vagy a politikai kockázat -, 32 esetben pedig „alacsony érdeksérelemmel” ítélték lezárhatónak a munkát.

A Telex úgy tudja, hogy még a lecserélt gárdát is meglepte, hogy javaslataikhoz képest Lázár összesen mindössze 8 esetben döntött a beruházás folytatása mellett, míg 11 esetben elbizonytalanodott, kérdőjellel jelezve ezt, vagy csak odafirkantva a lapra, hogy „Megbeszélendő”. A városmajori projekt már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá, és az NKK szakértői is a projekt folytatását (a tervezés befejezését) javasolták, mert az azonnali lezárás pénzügyi kockázattal, a fel nem használt uniós forrás visszafizetési kötelezettségével jár. A Telex egyébként hozzátette, hogy köztudott, hogy Lázár és Fürjes között régóta rivalizálás folyik, váltakozó végkimenetellel.