G7: a téli szállításoktól függ, mennyire lesz elég a gáztartalék

G7: a téli szállításoktól függ, mennyire lesz elég a gáztartalék

Képünk csal illisztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szokottnál sokkal gyorsabb ütemű volt az elmúlt hetekben a földgáz betárolása Magyarországon, ennek ellenére a telítettség továbbra sem kiemelkedő, azt pedig nem könnyű megjósolni, mire lesz elegendő a tartalék, minden a téli szállításoktól függ – írta a G7.hu.

A gazdasági portál megjegyzi, hogy augusztus közepén 58 százalékos töltöttség körül jártunk, ami szinte pontosan megfelel a sokévi átlagnak, de az elmúlt négy évben mindig több gázunk volt az évnek ebben az időszakában. Ennek oka, hogy az idén nagyon későn kezdődött el a betárolás, és tavasz közepére rendkívül alacsony szintre, történelmi mélypontra sikerült ledolgozni a tartalékokat. Máskor már április elején el szokott kezdeni a feltöltés, most viszont csak májusban indult meg. Aztán június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a tárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban. Ez kifejezetten soknak számít. Az elmúlt tíz évben csak 2017-ben és 2019-ben volt ennél is gyorsabb ütemű a betárolás, előfordult azonban, hogy feleennyi gáz sem gyűlt össze a nyári hónapokban.

Tavaly ősszel nagyon jól álltunk, jóval 80 százalék felett volt a tárolók telítettsége, de 2021 novemberétől – vélhetően az árak rohamos emelkedése miatt – nagyon kevés (orosz) gáz érkezett az országba, így a folyamatos import helyett inkább a tartalékokat égettük. És tavasszal is úgy tűnik, hogy kivárásra játszott a kormány, ezért kellett aztán nyáron felpörgetni a beszerzést.

A különböző tárolókban elvileg közel 6,5 milliárd köbéter gázt lehet felhalmozni, ami a teljes éves magyar fogyasztás kétharmada, a lakossági felhasználást pedig majdnem két évig fedezné – írja  G7. A tárolók korábbi években jellemző telítettségét megnézve látható, hogy ha a jelenlegi tartalékkal vágnánk neki a télnek, és a tavalyi ütemben használnánk fel a készleteket, akkor nem lenne elég a betárolt gáz mennyisége, valamikor február végén, március elején kiürülnének a tárolók. Azaz, ha az idén is csak a tavaly téli alacsony importtal számolhatunk, akkor növelni kell még a tartalékokat, és valószínűleg érdemes lenne elérni a 75-80 százalékos töltöttségi szintet – tette hozzá a portál.

Nagyobb gond akkor lehet, ha egy hideg tél miatt ezúttal a tavalyinál nagyobb lesz a felhasználás és/vagy az import még a 2021-es alacsony szintet sem éri el. Az import megtorpanása főleg a tél vége felé okozhat problémát, amikor már nehezebb kiszedni a gázt a tárolókból. Ezekből ugyanis nem vehető ki tetszőleges mennyiségű energiahordozó, a kitárolásnak is van egy korlátja. Ez ráadásul nem is fix. A tárolókat úgy kell elképzelni, mint egy nagy lufit: amikor több bennük a gáz, akkor gyorsabban jön ki, amikor kevesebb, akkor lassabban – szemléltette a problémát a lapnak egy ágazati szakértő. Mindez azt jelenti, hogy egy márciusi fagy esetén még olyan helyzet is előállhat, hogy a tárolókban ugyan elvileg van elég gáz az igények kielégítésére, csak éppen kiszedni nem lehet annyit, amennyire éppen szükség lenne – tette hozzá a portál.