Gerendai Károly: Észszerű szabályok mellett lehetővé kellene tenni az újranyitást

Gerendai Károly: Észszerű szabályok mellett lehetővé kellene tenni az újranyitást

Gerendai Károly (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyzet sokak számára már tarthatatlan, ezért az lenne a szerencsés, ha a kormány észszerű keretek között minél előbb lehetővé tenné az újranyitást – mondta a Magyar Hangnak Gerendai Károly. A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa – akinek neve egybeforrt a Szigettel és több nagy fesztivállal – ugyanakkor minden nehézség ellenére úgy véli, nem sok jóra vezetnek az elégedetlenségi mozgalmak.

Végső elkeseredésükben a korlátozások ellenére több vendéglátós is kinyitna február 1-jén, várva a vendégeket és a hatóságokat. Legalábbis erről árulkodik, hogy a közösségi médifelületeken egyre többen csatlakoznak az „Én kinyitok” mozgalomhoz. A kormány eddig érdemben nem reagált a kezdeményezésre. Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy a „vakcina a kulcs”, ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek. Hozzátette, a kormány addig is minden eszközzel segíti a vendéglátósokat.

– Nincs mit csodálkozni azon, hogy elégedetlenek a vendéglátósok, hiszen ki vannak véreztetve, felélték minden tartalékukat, kilátástalan helyzetben vannak. Miközben hónapok óta nem nyithatnak ki és a jelek szerint ez még egy darabig így is marad, a kormány által korábban beígért bérkompenzációból szinte semmi nem érkezett meg a lassú és nehézkes bürokrácia miatt. A helyzet sokak számára már valóban tarthatatlan – állítja Gerendai Károly.

A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa – akinek neve egybeforrt a Szigettel és több nagy fesztivállal – ugyanakkor minden nehézség ellenére úgy véli, nem sok jóra vezetnek az elégedetlenségi mozgalmak és az, hogy egyesek a tilalom ellenére is kinyitnának. Ez ugyanis megfelelő szabályozás hiányában sem járványügyi, sem pedig üzleti szempontból nem lenne célravezető. A potenciális vendégek túlnyomó többsége jogkövető magatartást folytatna és nem keresné fel a dacból, vagy kényszerből kinyitó vendéglátóhelyeket, miközben a személyzetet és az árukészletet ugyanúgy finanszírozni kellene, mintha lenne forgalom.

Gerendai Károly ugyanakkor úgy véli, jogosak azok az észrevételek, amelyek szerint az éttermek megnyitása és látogatása szigorú szabályozás mellett nem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot, mint ami az egyéb, nyitva lévő kiskereskedelmi üzletek, bevásárló központok esetében felmerül. Ezért az lenne a szerencsés, ha a kormány észszerű keretek között minél előbb lehetővé tenné az újranyitást.

Addig azonban marad a kilátástalan helyzet, ami érvényes a Costes-re is. A Ráday utcai étterem lassan egy éve zárva, míg a Downtown fine dining ételek házhoz szállítását vállalja, ám ez önmagában nem fedezi a kiadásokat. – A korábban elkülönített tartalékok már kimerültek, ezért hitelből finanszírozzuk a veszteségeket. Bízunk abban, hogy mihamarabb újranyithatunk, mást nem tehetünk – fogalmazott a tulajdonos.

Gerendai Károlyt kérdeztük arról is, a nyári fesztiválszezonra tudnak-e készülni, és ha igen, hogyan. Mint kifejtette, egyelőre teljes a bizonytalanság, döntés még nem született a fesztiválok megtartásáról, de óvatosan folynak az előkészületek. Ez az állapot márciusig tartható fenn, legkésőbb akkor kell dönteni arról, hogy megtartják-e a nyári tömegrendezvényeket, vagy sem.