Giczy György: Semmiben sem tisztességes a kormányzat

Giczy György: Semmiben sem tisztességes a kormányzat

Giczy György (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Giczy György több mint tizenhét éve nem vesz részt aktívan a politikai életben, pedig a rendszerváltás után a hazai kereszténydemokrácia egyik meghatározó képviselője volt. Eltűnése a közélet élvonalából egybeesett azzal a folyamattal, amely a Fidesz térfoglalását eredményezte a polgári jobboldalon, végül az önálló KDNP, MDF, FKGP megszűnését eredményezte. Giczy Györgynek az utóbbi időben rendszeresen jelennek meg írásai. A KDNP egykori elnökét annak kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy régi vágású kereszténydemokrácia felépítésén dolgozik. Részletek a Magyar Hang 20. számában megjelent interjúból! – Most az illiberális demokrácia meghirdetését talán feledtetni akarva kereszténydemokráciát építene a kormány. Milyen az az állam, ahol a kereszténydemokrácia szellemében kormányoznak?

– Orbán Viktor azt mondja, hogy régi vágású keresztyéndemokráciát akar, ez azt jelentheti, hogy visszatérnek a kurzusos évekre. Barankovics István, a Demokrata Néppárt egykori főtitkára, aki az egész II. világháború után elinduló keresztény/keresztyén szellemiségű politikának jelentős személyisége volt, azt az álláspontot képviselte, hogy a II. világháború előtti keresztény mozgalmak közül csak egyetlenegy folytatható, nevezetesen a Giesswein Sándor nevével fémjelzett keresztény szociális mozgalom. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a régi vágású kereszténydemokráciáról beszél, ő a két világháború közti, idejétmúlt úgynevezett „keresztény kurzust” akarja föltámasztani. Ezt az időszakot azonban pusztán a kereszténység látszata jellemezte, s legkevésbé sem a jézusi alapelvek tisztességes és következetes követése. Ha ma Magyarországon valóban kereszténydemokrácia lenne, akkor magától értetődően a legsikeresebb, leggazdagabb embereknek reprezentálniuk kellene ezt a kereszténydemokrata lelkiséget.

Igaza volt, Elnök Úr! - Magyar Hang

„Nem lesznek jók ezek a fiúk szerkesztő úr, ezek nem tesznek jót ennek az országnak” – mondta Giczy György még 1998-ban.

De vajon kinek jutna eszébe Andrew Vajnáról vagy Mészáros Lőrincről, hogy ők itt most a kereszténydemokrácia szellemiségének a hiteles megjelenítői? Még a legelfogultabb Fidesz-szavazók számára sem lehetnek ők a keresztény szellemiség közvetítői. De ha nem azok, akkor vajon mi a magyarázata egy magát keresztény-nemzetinek valló kormányzat alatt ennek a példátlan sikernek? A keresztény értelmiség által a közelmúltban kiadott vitairat is szemrehányást tesz amiatt, hogy a kormányzat a mértékletesség erényét nem gyakorolja. Szerény tudásom szerint a mértékletesség a sarkalatos erények egyike. És nincs feljogosítva egyetlen keresztény ember sem, hogy kereszténynek mondjon egy kormányzatot, ha az a sarkalatos erények egyikét nem gyakorolja. Egyetlen keresztény egyházi felekezet sincs feljogosítva arra, hogy a tízparancsolatból kihagyja a „Ne lopj!” parancsolatot.

Azt már a Fidesz elkötelezettebb hívei is látják, hogy e téren nagy visszaélések vannak. Ha ebben nem tisztességes egy kormányzat, akkor azt lehet mondani, hogy semmiben sem az. Mert Jézus azt tanítja az evangéliumban: nem lehet egyszerre két urat szolgálni, a Mammont is, meg Istent is. Magyarországon azonban egyértelműen tetten érhető a pénz hatalmának szolgálata.

Klerikáldemokrácia II - Magyar Hang

Miért is lett ily égetően sürgős a kereszténydemokrácia bevezetése, amikor még az illiberális változat sem formálódott meg igazán?

– De vajon mi lesz ennek a következménye? Hova vezet ez?

– Vannak olyan késő középkori haszid zsidó legendák, amik arról szólnak, hogy gólemet épít a rabbi. És a gólem – ma úgy mondanánk: a gépember, a robot – nagyon jól működik. Takarít, mindent megcsinál a ház körül. De egyszer csak elkezd önállósulni, és a család tagjai számára egyre ellenőrizhetetlenebb és kiszámíthatatlanabb lesz. Elkezdenek félni tőle. A rabbi kitalálja a megoldást: szól neki, hogy húzza le a csizmáját, amihez a gólemnek le kell neki hajolnia és ekkor letörli a héber betűt, ami az Isten lelkét, az életet vitte ebbe az élettelen anyagba, és erre a gólem összezuhan, ráesik az alkotójára és agyonnyomja. Ezekből a legendákból az a tanulság következik, hogy nem szabad olyasmit felépítenünk, ami ránk omolhat, és maga alá temethet minket.

Sajnos a magyar politikatörténetben nagyon sokszor előfordult, hogy olyasmit építettünk föl, ami aztán félelmetesen fölénk magasodik, és már nem érezzük, hogy ura vagyunk a helyzetnek. Viszontagságos történelmünk folyamán sok mindent túléltünk, de csak üggyel-bajjal voltunk képesek kikecmeregni a magunk támasztotta gondok nyomasztó súlya alól. A legnagyobb gondunk az, hogy több mint negyedszázada – ennyi telt el e rendszerváltás óta –, nem alakult ki Magyarországon egy olyan politikai elit, amelyre jó szívvel rábízhatnánk az országot.

Kereszténydemokraták? Milo Yiannopoulos, a budapesti díszvendég - Magyar Hang

Semjén Zsolt vajon üdvösnek tartja-e éppen csak bimbódzó kereszténydemokráciában azt hirdetni, hogy a pápa nem biztos, hogy katolikus?

Az egész rendszerváltás története arról szólt, hogy az erőszakosak, meg az ügyeskedők, meg a gazemberek, meg a törvénnyel, joggal manipulálók kontraszelekciót hajtottak végre. Jól emlékszem, hogy például a Magyar Demokrata Fórum tagjai közül már a második ciklusban nagyon sok olyan ember nem került be a parlamentbe, aki tényleg bízott abban és akarta, hogy itt az igazi rendszerváltoztatás létrejöjjön és új időszámítás kezdődjön. De mondok egy másik példát a baloldalról, hogy ne csak a magunkéról beszéljek. Ott volt Németh Miklós: ha akkor, amikor ez aktuális volt, 1998-ban, ő lett volna a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, az egész baloldal története másként alakult volna, sőt talán az egész magyar politikai élet.

A teljes interjút a Magyar Hang 2018. szeptember 28-án megjelent 20. számában olvashatja!  Keresse a lapot péntekig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.