Gulyás a kormányinfón: Természetesen Karácsonynak szurkoltam

Gulyás a kormányinfón: Természetesen Karácsonynak szurkoltam

(Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió intézményeinek tisztségeiről, a ferihegyi repülőtérről, a kormányhivatalokról, a fővárosi előválasztásról és Nikola Gruevszki egykori macedón kormányfőről esett a legtöbb szó a csütörtöki kormányinfón, amelyet Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartott. Kiderült például, hogy a fővárosi kormányhivatalokban a létszámhiány miatt kialakult helyzettel érdemben is kénytelen foglalkozni a kormány. A ferihegyi repülőtér megvásárlására pedig jelenleg nincs forrása az államnak. Kollégánk kérdésére az is kiderült, hogy nem tervezi a kormány az ápolási díj emelését. Utóbbiról külön cikkben számoltunk be, minden egyébről pedig lenti tudósításunkban.

12.12: Olyan szankciókat kell érvényesíteni a közigazgatásban, hogy ne érje meg a Wizzairnek sem szabálytalanságokat elköveti – mondta arra a felvetésünkre, miszerint a Wizzair már 23 milliós összbüntetésnél jár az utasaival szembeni tisztességtelen magatartása miatt, ami elenyésző a 2018-ban 512 millió eurós bevételéhez képest. A büntetések miatt felvetődött-e a magyar kormánynak a Wizzairrel érvényben lévő, Budapest és a nyugat-balkáni városok közötti járatok működtetésére vonatkozó közszolgáltatási szerződés módosítása? – kérdezte kollégánk. Ha a kérdés úgy vetődik fel – magyarázta Gulyás –, hogy azért vonjon el a kormány támogatást, hogy járatokat szűkítsen, azt nem javasolná, csak akkor, ha van légitársaság, amelyik a helyére lépne. Ellenkező esetben ugyanis negatív gazdasági következményei volnának. De szerinte a nyugati-balkáni járatok ügyeit külön kell kezelni a bírságoktól. Szerinte a magyar kormánynak a járatok biztosítása az érdeke, sőt az is, hogy Marosvásárhellyel és Kolozsvárral is megoldott legyen napi légi összeköttetés.

12.06: A Magyar Állam nem tett ajánlatot a Ferihegyi repülőtér megvásárlására. Nem is látják ennek a feltételeit, nem állnak rendelkezésre a források a magyar költségvetésben – válaszolta Gulyás Gergely a Magyar Hang kérdésére.

11.47: Nem akarta semmilyen formában kommentálni a miniszter, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek a gyermekei kivették a pénzüket a Növekedési Hitelbankból az összeomlása előtt. Egyébként pedig nem tudja, igaz-e egyáltalán a hír. Azt kérte, hogy az ilyen kérdésekkel a Magyar Nemzeti Bankot keressék.

11.45: Nikola Gruevszkit is ugyanazok a jogok illetik meg és kötelezettségek vonatkoznak rá, mint más menekültstátuszt élvezőkre – jelentette ki Gulyás Gergely.

11.37: Változást ígér a Ferihegyi repülőtéren a fapados társaságok által használt lemezterminálokban uralkodó állapotok miatt: vagy megszüntetik az év végéig, vagy a kormány záratja be.

11.32: Nincs döntés a reptéri gyorsvasút nyomvonaláról. Ugyanakkor több lehetőség is felvetődött. Ilyen például egy szárnyvonal kiépítése a szolnoki vonalhoz úgy, hogy ne törjön meg a forgalom egyik vonalon sem.

11.21: Nem született átmeneti döntés arról, hogy azok az egyetemeket frissen elvégzett, de nyelvvizsgával nem rendelkező tanárok munkába állhassanak diploma nélkül is. Kitart a kormány amellett – közölte Gulyás –, hogy aki diplomát szerez, az legalább egy világnyelven beszéljen.

11.16: Több kérdés is elhangzott a Magyarországon tartózkodó Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt érintően. A miniszter azt mondta, Gruevszki már kapott menekültstátuszt, ennek felülvizsgálata zajlik a kormányinfóval egy időben a bíróságon. Időközben kiderült, hogy a bíróság utasította Gruevszki kiadatását.

11.10: A kormány olyan javaslatot nem tárgyalt, hogy plusz egy havi bért kapjanak a közmunkások – mondta Gulyás Gergely a Hvg.hu ma reggel közölt hírről, ami szerint lényegében egy 13. havi fizetést kapnának a közfoglalkoztatottak az őszi önkormányzati választás előtt.

10.54: Gulyás Gergely is Karácsony Gergelynek drukkolt a fővárosi ellenzéki főpolgármesterjelölt-választáson. Azért, mert őt tartja a legalkalmatlanabb jelöltnek, ezt bizonyította a polgármesteri tevékenysége.

10.53: Varga Judit államtitkár igazságügy-miniszterként folytatja. Az európai uniós ügyek a jövőben az Igazságügyminisztériumhoz tartoznak. Szerinte Varga Judit azért alkalmas a miniszteri tisztségre, mert tevékenységével igazolta, hogy kiáll Magyarországért államtitkárként. Még ebben a parlamenti időszakban megtörténhet a kinevezése.

10.48: A kormányhivatalokban tapasztalható jelentős sorokról és a munkaerőhiányról azt mondta, hogy a létszámcsökkenés a kormányhivatalokban tervezett volt, de csak az év végéig. Eközben azonban 4500-as létszámhiány már májusra előállt. Azt cáfolta, hogy válságtanácskozást hívtak volna össze. A budapesti létszámgondokat igyekeznek minél hamarabb megoldani. Például azzal, hogy vidéki kormányhivatali dolgozókat kérnek meg arra, hogy a fővárosban dolgozzanak.

10.45: A visegrádi országoknak közös jelöltjük van az Európai Bizottság és az Európai Tanács élére, de senkit sem kívánt megnevezni. Azt viszont megemlítette, hogy a francia brexitügyi főtárgyalót, Michel Barnier alkalmas jelöltnek gondolják.

10.40: Gulyás kitért Soros György fiára, aki a CEU-n tartott beszédet. Azt mondta, a Soros család új generációja rágalmaz, és apja nyomdokaiba akar lépni.

10.38: A Belügyminisztérium 837 millió forintot kért és kapott a Pénzügyminisztériumtól szúnyogirtásra a meglévő 1,5 milliárd forintos kerethez kiegészítésként. Gulyás szerint időközben 307 településről érkezett kérelem arra, hogy bekerüljenek az országos szúnyoggyérítési programba. A nyár folyamán érzékelhetően javulni fog a helyzet.

10.27: A héten várható európai uniós fejleményekről tárgyaltak a kormányülésen. A magyar kormány abban érdekelt, hogy legyenek meg minél hamarabb az EU intézményeinek vezetői. Vasárnap uniós csúcstalálkozó lesz, ahol megválasztják az Európai Bizottság elnökét. Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem valamennyi tagállammal konzultálnak, egyetlen országot sem támadtak meg. Az európai pártcsaládok csúcsjelöltjei nem ilyenek – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A múlt heti kormányinfón egyébként ez történt:

Kálmán Olga súlytalan, Gyurcsány szélsőséges, Szita Károly pedig nem volt ügynök - ez történt a kormányinfón | Magyar Hang

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 10 órakor kezdte sajtótájékoztatóját.

Címkék: kormányinfó