Gulyás Gergely: Lemondanak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványok éléről

Gulyás Gergely: Lemondanak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványok éléről

Budapest, 2023. február 9.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én.
MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háromnapos, sopronbánfalvi kihelyezett kormányülés lehetőséget adott arra is, hogy stratégiai kérdéseket áttekintsenek, nyitotta a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. Az első, amit megtárgyaltak, a Törökországban történt földrengésé. A belügy jelentése szerint már közel ötven ország részt vesz a mentésben. A Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Pest megyeiek is részt vesznek rajta, eddig huszonhét túlélőt mentettek ki. Magyar állampolgárságú érintettről a külképviseleteknek nincs tudomása, a térségben tartózkodókkal felvették a kapcsolatot, mind jól vannak. 

A miniszter szerint a magas infláció, a szankciók hatásai ellenére a nyugdíjasok számára tett ígéreteiket is teljesítették, és a reálbéremelkedés is magasabb volt az inflációnál. Eltérő válságkezelési módszereket emlegetett Gulyás Gergely, visszatérve a Gyurcsány-Bajnai-kormányokra, és a tizenharmadik havi nyugdíjat szóba hozva. Mindent megtesznek azért, hogy letörjék az inflációt, tette hozzá. A recesszió szerinte elkerülhető, a kormány nem kincstári optimizmusnak tekinti a 1,5 százalékos gazdasági növekedést. 

A miniszter szerint mindig is elítélték az orosz agressziót

Egymillió okosmérő telepítését tervezik 2030-ig, az Adria-vezeték kapacitásbővítése is kiemelt beruházásnak számít. Ha Oroszországból nem érkezne kőolaj, csak ezen a vezetéken keresztül lehetne megoldani a szállítást, ezért dolgoznak Horvátországgal közösen a bővítésen. Az iparfejlesztést illetően szintén energiahatékonyságú célú fejlesztésekről beszéltek. Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése továbbra is cél, a dunai finomítót pedig átállítanák többféle kőolaj feldolgozására. Középületek energiahatékonysági fejlesztéséről is szó van. Azt szeretnék, ne legyen még egy tél, amikor a köztisztviselők részéről is jelentős áldozatot követelő döntéseket kelljen elfogadni. A vasúti gördülő állomány villamosítása is napirenden van. Az évtized végére reális a hidrogén meghajtású buszok és nehézgépjárművek támogatása.

Történelmi tapasztalatnak nevezte Gulyás, hogy a háborúban emberek tízezrei halnak meg mindkét oldalon, felfoghatatlan az a pusztítás, amit Ukrajna elszenvedni volt kénytelen eddig. A konfliktus kiszélesedése ma szerinte a legnagyobb veszély, és mindenkinek az érdeke, hogy elkerüljük a világháborúvá fokozódást. Magyarország továbbra is békepárti Gulyás szerint, a tűzszünett fogják szorgalmazni minden fórumon. A nemzetközi sajtóban már-már elvárásnak látja Gulyás, hogy félremagyarázzák a magyar álláspontot. De mindig is elítélték az orosz agressziót, anyagilag is támogatták Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtottak. Sajátos magyar geopolitikai okokból fegyvereket nem küldenek, mert azt csak Kárpátalján keresztül lehetne megtenni. Továbbá az energetikai szankciókat sem támogatják. 

Szeretnének minél előbb megállapodásra jutni Brüsszellel, a miniszter szerint mindig is készek voltak az észszerű kompromisszumokra. Minden jó javaslatot örömmel fogadnak, és azokat, nem sértik az ország érdekét, szívesen elfogadják. 

Február 15-étől a vagyonkezelői alapítványok élén nem marad tovább Navracsics Tibor, Varga Judit, Varga Mihály, Lantos Csaba, Szijjártó Péter, Lázár János és Nagy István, zárta a kérdések előtti részt Gulyás Gergely. A felsorolást szándékosan úgy kezdte, hogy nem lehetett tudni, miről mondtak le, a végén láthatóan jót is derült ezen. 

Ha a fideszes polgármester megy, az ellenzékinek is kell

Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz, fogalmazott a migráció kapcsán. Szerinte amikor kerítést építettek, nem volt olyan európai politikus, aki ne ítélte volna el, most meg már mindenki a határok védelmével van elfoglalva. Bíznak benne, hogy Európa a józan ész irányába fordul, a küslő határokat pedig meg fogják védeni, fogalmazott a miniszter az M1 kérdésére.

Az ATV fel is vetette, egy pillanatra megállt a levegő, amikor elkezdte sorolni, ki mindenki mondott le. Amit meg lehetett ismerni az Európai Bizottság feltételeiből, azok közt szerepeltek, hogy magas rangú fideszesek ne üljenek hasonló kuratóriumokban. Fideszes polgármesterek maradhatnak ilyen pozícióban? Gulyás erre úgy válaszolt, nem vádolná gátlásossal a bizottságot, az ellenkezőjével inkább. Olyan tisztség nincs, hogy fideszes polgármester, ha pedig településvezetők nem maradhatnak, az érintené például a miskolci ellenzéki vezetőt is szerinte. Brüsszellel akkor tudnak tárgyalni, ha megmondja, mit akar - tette hozzá a miniszter. De nem lenne túlzottan logikus szerinte, hogy egy város polgármestere ne lehessen a helyi egyetemen kuratóriumi tag. Legyenek-e újraválaszthatóak a kuratóriumi tagok? Hiszen most élethossziglan ülhetnek a testületekben. Gulyás szerint jó volt úgy, ahogy volt, de nyitottak a kérdés megvitatására. 

Szóba kerültek-e a Magyar Orvosi Kamara követelései? Gulyás szerint konkrétan nem, de vasárnap Takács Péter államtitkár tartott sajtótájékoztatót, és ott világos választ adott az aggályokra. De az ügyeleti rendszerre vonatkozó szabályokat tudnák-e módosítani? Például hogy bizonyos kor felett a háziorvosnak ne kelljen ügyeletet vállalnia. Ezekről a kérdésekről tárgyalni fognak Gulyás szerint, de van olyan pluszteljesítmény, amit el kell ismerni. Az ügyeleti díj ilyen. Ha pedig valaki nem vállal, akkor nyilvánvalóan kevesebbet kellene keresnie. 

Orbán-Zelenszkij-találkozó? Egyelőre nem tudni

Lesz-e külön találkozó Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij között az uniós csúcson? Gulyás erre egyelőre nem tud válaszolni, az ukrán elnök programja a csütörtöki napon alakul ki. Támogatná-e a magyar kormány, hogy a NATO tagja legyen Ukrajna? A miniszter úgy látja, bármely országnak joga van a felvételt kérnie, azt pedig az eddigi tagállamok döntik majd el, hogy mi legyen. Az azonnali ukrán csatlakozás jelenleg világháborút jelentene, ezt így érdemes megfontolni, jelentette ki a miniszter. Hogy később mi lesz, azt nem tudni. Úgy tudni, Ukrajna meghallotta a nemzeti kisebbségekkel szembeni bánásmódra vonatkozó panaszokat. A nyelv- és oktatási törvény eddig nagyon távol állt attól szerinte, ami az európai mércéket jelenti. Ha lesznek újabb szankciók, majd akkor eldöntik, támogatják vagy vétózzák-e azokat. Ha például orosz-német állampolgárságú emberek kitiltásáról lesz szó, az nem érinti majd Magyarországot, így nem is fognak vétózni. 

Azoknak, akik az alapvető élelmiszereket vásárolják, és nehéz anyagi helyzetben vannak, nagy segítség, hogy egyes termékeket olcsóbban tudnak venni, mondta Gulyás Gergely. Sajnos az élelmiszeripari infláció közben kifejezetten magas. De azt a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, hogy tisztességtelen volt-e valahol a drágulás. 

Nem szükséges a kormány szerint népszavazás az akkumulátorgyárak ügyében

Tudnak-e a tiltakozások hatására az akkumulátorgyárakról szóló beruházásokon módosítani? Gulyás szerint a magyar kormánynak általánosan van elvárása minden beruházással kapcsolatban, és a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kell betartani. Ez az állami támogatás előfeltétele is. A debrecenit akkor támogatják, ha sikerül ezeknek a szabályoknak eleget tenni. A gyárak közben rengeteg emberek fognak szerinte munkát adni, és a magyar állami tulajdonban álló cégek eszközértékét növelik meg. Három ellenzéki párt közben népszavazást kezdeményez, mit gondol erről a kormány? Indokoltnak látják, a kormány támogatja az országos vagy helyi népszavazást? Gulyás szerint megvannak mindkettőnek a feltételei, de a kormány nem tartja indokoltnak ezeket a népszavazásokat. Valóban egy akkumulátorgyárnak van jelentős vízigénye, de ennek a hetven százalékát szennyvízből el lehet látni szerinte. Sok valótlanság elhangzott szerinte a leendő gyárakkal kapcsolatban, és nem szakértők, akik ilyeneket mondanak. 

Mi a véleménye Gulyásnak az amerikai nagykövet kijelentéseiről? Erről az Origo érdeklődött. Amikor Gulyás a diplomáciáról a jogi egyetemen tanult, akkor a bécsi egyezmény alapján tette. Reméli, a diplomácia alapszabályait illetően mások is ezt tartják tiszteletben. 

Magyarországon párt semmilyen külföldi támogatást kampányhoz nem fogadhat el, fogalmazott Gulyás. Nyilvánvaló jogsértés történt szerinte, úgy látja, olyanok is indultak a választáson, akik a támogatásokat kapták. Az elmúlt harminc évben ilyen súlyos eset nem történt a választásokba történő külföldi beavatkozást illetően szerinte. 

Az akkumulátorgyárakat illetően nem a társadalmi ellenállást tartja Gulyás a legnagyobb gondnak, mert annak oka van. És a beruházók tudják a hatóságok és emberek előtt tisztázni, hogy a környezetvédelmi aggályokra világos és egyértelmű válaszok vannak. Szerinte ezeket bíróság előtt is igazolni kell majd. 

Megkönnyítik a szélerőművek építését

A közalkalmazottak és köztisztviselők 25 százalékos fizetésemelést kérnek idén, ennek eleget tudnak-e tenni? Gulyás szerint nem tudnak, a költségvetés ezt nem teszi lehetővé. A közszférában eközben soha olyan szintű béremelések nem történtek, mint az előző évtizedben, fogalmazott az Index kérdésére válaszul. 

Csökkenteni fogják azt a távolságot, ami egy település külső határa és egy építendő szélerőmű között kell álljon, tehát meg fogják könnyíteni a szélerőművek építését - válaszolta a miniszter szintén az Indexnek. 

Mi a véleménye arról, hogy egy amerikai tényfeltáró újságíró szerint az amerikaiak robbantották fel az északi áramlatot? Gulyás olvasta a cikket, de nem tartja helyesnek, hogy a magyar kormány tagja nyilatkozzon hasonló ügyben arról, mi lehet az igazság.

Milyen technkai feltételei vannak annak, hogy Magyarország Azerbajdzsánból tudjon gázt vásárolni? Gulyás azt látja, az EU-ban van hajlandóság arra, hogy olyan országokból, amelyeket korábban erősen kritizált, gázt szállítsanak a kontinensre, és a csővezetékekkel kapcsolatos döntések szülessenek. Ezt csak üdvözölni tudja. 

Tankokat küldeni kockázatos, Ukrajna talán rendezheti a nemzetiségek helyzetét

Egyre több nyugati állam jelenti be, hogy modern tankokat fog küldeni Ukrajnának, mit gondol a magyar kormány erről? Gulyás szerint ők a béke pártján állnak, és nem tudják, ez az előbbi stratégia nem veszélyes-e arra nézvést, hogy belesodródjanak a háborúba. Egy éve még sisakokat küldtek, most már Leopardokat, és nem tudni, mikor lesz ennek vége. Mindenki felelőssége azt elkerülni, hogy világháború legyen az ukrán-orosz háborúból - mondta a miniszter. 

Ukrajna mintha rendezni kívánná a nemzetiségek helyzetét, reménykednek benne, hogy így is lesz. Ha felmerül Orbán és Zelenszkij találkozója, a kormányfő a vitás kérdéseket is felhozhatja majd. Kirill pátriárka korábbi KGB-ügynöksége kapcsán Gulyás azt mondta, sajtóhíreket nem kíván kommentálni, de Kirillt egyébként nem a múltja miatt kívánták szankcionálni. A szankció szempontjából ez nem volt kérdés. Gulyás fontosnak tartja, hogy ha majd vége lez a háborúnak, az egyházra is lehessen támaszkodni. 

Akár már jövőre elkezdődhetnek Paks2 konkrét munkálatai? A kormány azt szeretné, ha minél hamarabb megépülne a két újabb blokk. Bízik benne, hogy a kormány valóban tud vétóval élni, ha ez a kérdés felmerülne, de szerinte eddig nem történt ilyen.

Varga Judit erősebb, mint valaha

A Völner-Schadl-ügy esetében a kivizsgálásnak a kamarán belül kell történnie, de valóban történhettek visszaélések szerint Gulyás szerint, és próbálhatták befolyásolni a büntetőügyet. Azt nem tartja perdöntő bizonyítéknak, hogy két vagy három képviselő neve elhangzik a kiszivárgott felvételeken. Varga Judit pozíciója meggyengült-e? Gulyás szerint egyáltalán nem, sőt, erősebb, mint valaha. 

Pártpolitikai konszenzustól függetlenül abban konszenzus volt az elmúlt években, hogy a Magyar Honvédség tiszti állománya magasabb, mint amennyit a harcoló katonák száma szükségessé tenné. Ezért szükséges volt szerinte csökketeni a tiszti állomány számát. Ütőképes haderő kell, ez mindenki számára egyértelművé vált, fűzte hozzá. A haderőfejlesztés keretében áttekintették, hol van szükség kevesebb, hol több emberre. Hogy az időzítés jó vagy rossz, más kérdés, de tovább halogatni még nagyobb gond lett volna szerinte. 

Az Európai Bizottság és a kormány szeptemberi nyilvános megállapodásának semmilyen írásos, nyomtatott formája nem volt? - érdeklődött a Magyar Hírlap. Gulyás szerint van ilyen írásos forma, azt szerinte nyilvánosságra is hozták, de ez nem akadályozza a Bizottságot, hogy újabb és újabb dolgokat elvárjon. 

Résztulajdon a reptérben

Lehetéges, hogy a magyar állam csak résztulajdont szerezzen a reptérben? Gulyás szerint egyelőre semmilyen konstrukcióban nem érdemes gondolkozni, mert csak most indulnak a tárgyalások. De a magyar államnak könnyítést jelentene, ha lenne egy kisebbségi tulajdonos, aki kifizetné a vélhetően magas vételár egy részét. A 444 vetette fel a kérdést. Tervez-e a kormány a debreceni akkumulátorgyár környékén különlegs gazdasági övezetet létrehozni? Ha Iváncsán és Gödön megtették, Debrecenben miért nem? Mert Debrecen nagyobb város, válaszolta Gulyás. Nincs olyan probléma egyébként szerinte, amely ne merült volna fel Iváncsánál és Gödnél, itt viszont felmerülne. Vannak magyar beszállítók is, de tudomása szerint ők nincsenek többségben. Gulyás szerint az elektromos autók gyártása a következő évtizedben az ipar szíve közepe lesz, az Európai Unió által oly szépen megálmodott világhoz pedig semmi nem áll közelebb, mint ennek az autóiparnak a kiszolgálása - fogalmazott. Szijjártó Péter azt mondta az akkumulátorgyárak ellen tiltakozókra, hogy külföldi érdekeket szolgál, mit gondol erről? Gulyás szerint a világban komoly verseny van ezekért a beruházásokért, és az akkumulátorgyárnak egy hasonló, nagy gyára van Németországban is. A miniszter hozzátette, más országoknak nyilván érdekük, hogy hasonló beruházások náluk valósuljanak meg. Azt viszont nem gondolja, hogy valaki csak azért, mert tiltakozik egy akkumulátorgyár ellen, külföldi ügynök lenne. De elhangzottak szerinte olyan állítások, amelyek nyilvánvalóan a hisztériakeltést szolgálták.

A magyar tanárbérek átlaga két éven belül nyolcszázezer lehetne, csak ez nem tud megtörténni Gulyás szerint, mert az ellenzék és Brüsszel ezt akadályozza. Vannak olyan európai parlamenti képviselők, Dobrev Klárával az élen, akik mindent megtesznek, hogy az ország ne jusson hozzá a helyreállítási alap pénzeihez - legalábbis Gulyás Gergely szerint. 

Hogyan fordulhatna elő, hogy Varga Judit ne tudja, mi minden történt a tárcájánál? A kérdés a Völner-Schadl-ügyre vonatkozott. Gulyás azt válaszolta, Varga Judit eleve kapta Völner urat, nem ő választotta az államtitkárságába. De azt látni, hogy az államtitkárságon volt egy olyan kiválasztási folyamat, ami a jogszabályoknak nem felelt meg. Völner megbízatásához nem volt semmi köze Varga Juditnak, és Gulyás azt sem tartja szükségesnek, hogy a miniszter lemondjon, ha Völnert elítélnék. 

Van-e forgatókönyv arra, ha a nyugati partnerek kiszállnának Paks2 építéséből az orosz agresszió miatt? Gulyás úgy tudja, minden ilyen eshetőségre létezik forgatókönyv. 

Nem merült fel az áfacsökkentés

Az, hogy Ferihegyre gyorsforgalmi út vezessen, illetve vasúttal is ki lehessen menni, a kormány támogatását élvezi, de más kérdés, hogy mindebbe idén bele lehet-e kezdeni. A gazdasági körülmények egyelőre nem feltétlenül teszik ezt lehetővé. 

A kormány megkérdezte-e Varga Juditot, hogy amikor fogadta Schadl Györgyöt, miről volt szó? Gulyás azt mondta, a miniszter a kamarai vezetőkkel rendszeresen találkozik, Schadl Györggyel viszont a lehető legritkábban történt ilyen, és még talán akkor sem négyszemközt. Gulyás szerint az lenne a baj, ha egy miniszter nem találkozna a kamarai elnökkel. 

Tavaly az előirányzottnál huszonöt százalékkal több áfát szedett be a kormány, felmerült az áfacsökkentés ötlete? Gulyás Gergely szerint nem, és az áfacsökkentés nem árcsökkentést hoz, hanem a kereskedelmi haszon csökkenésével jár együtt. A miniszter továbbá a Gyurcsány-kormány ámokfutását emlegette. Lehet csökkenteni is persze az áfát, de az hiba, mondta a miniszter. A magas áfának az a kockázata szerinte mindig megvan, hogy nem fizetik be. De ez a terület, ahol a Bizottság is elismerni, hogy a magyar állam sokat lépett előre - mondta Gulyás. Azt nem hiszi, hogy ez jobban terhelné az alacsonyabb keresetűeket, mert a vagyonosak többet fizetnek be. 

A kormány a béke oldalán, Putyin nem

Mi a béke oldalán vagyunk, Putyin pedig indított egy háborút, nehéz egyenlőségjelet tenni a kettő között, fogalmazott Gulyás, szintén a Telex érdeklődésére. Ezzel az amerikai nagykövet szavaira, illetve a kormány és Putyin álláspontja közé tett egyenlőségjel esetére reagált. Azt a megállapodást tartják elfogadhatónak, amelyet Ukrajna elfogadhatónak tart, ennél jobban nem kívánnak beavatkozni más állam belügyeibe. De a jelenlegi helyzetnél minden jobb, fogalmazott Gulyás. A területi integritás megsértését viszont elítélik. Európa eközben abszolút a vesztes oldalon áll, például az energiaköltségek alakulása miatt, mondta.

A miniszter nem volt ott azon a külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, amelyen Orbán arról beszélt, szeretne-e tagja maradni az Európai Uniónak. Annyi történt, hogy Rod Dreher rosszul tudósított a miniszterelnök szavairól, majd ezt helyesbítette. Magyar újságíróknak miért nem tartanak hasonló rendezvényeket? Gulyás szerint abból még több félreértés fakadhatna. 

Magyarországot meg lehet fosztani a soros elnökségtől? Nincs ilyen elképzelés, és abszurd a feltevés Gulyás Gergely szerint. A Pesti Srácok munkatársa vetette fel, hogy ellenzéki politikusok pedzegetnek ilyesmit. 

Az Egyesült Államoknak van Oroszországgal a kettős adóztatást elkerülő megállapodása, Magyarországgal viszont azt felmondták - fogalmazott Gulyás a Magyar Fórum felvetésére, miszerint Európa belehal a szankciókba, az Egyesült Államok viszont közben nem szakad bele az Oroszországgal való szakításba. 

Amit Korányi Dávid tett az Action Democracy-ügyben, az a törvénytelenség középpontjában állt, bűnös kapcsolatoknak tartja a miniszter azokat, amelyeket Korányi fenntartott például Karácsony Gergellyel és más ellenzéki politikusokkal. 

Mikor várható az izraeli magyar nagykövetség átköltöztetése Jeruzsálembe? Gulyás szerint ilyen döntés még nem született, de kereskedelmi képviseletük van Jeruzsálemben, Európában szerinte kevés ország tette meg ezt a szimbolikus gesztust.