Gulyás Gergely: Az is lehet, hogy soha ilyen jó éve nem volt a Balatonnak

Gulyás Gergely: Az is lehet, hogy soha ilyen jó éve nem volt a Balatonnak

Fotó: Unsplash/Johnny Vigersten

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főszezonban eddig több mint hétszázezer vendége volt a Balatonnak – fogalmazott Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszternél az Origo újságírója kérdezett rá a helyzetre, úgy fogalmazva, hogy a baloldali sajtóban több olyan cikk jelent meg, miszerint a balatoni szezon válságban van. Gulyás Gergely azt mondta, hogy június 1-je és július közepe között 2 millió 400 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ami a 2019-es rekordév 98,6 százaléka. A júliusi forgalom pedig már most a 2019-es rekordév felett alakul szerinte több mint három százalékkal. Tehát úgy látja, hogy vagy rekordállítás, vagy rekorddöntés lesz. – Soha ilyen jó éve a Balatonnak nem volt, vagy olyan jó lesz, mint az eddigi legjobb év – mondta.

A balatoni szezon kérdése Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökének nyilatkozata után váltott ki vitákat, ő ugyanis azt nyilatkozta, hogy a tavalyihoz képest eddig 30-40 százalékos visszaesést tapasztaltak a Balatonnál a szövetséghez tartozó szállodák – az összes balatoni hotel 70 százaléka tagja a szövetségnek. A Magyar Turisztikai Ügynökség is beszállt: szerintük nem lesz visszaesés, és míg a szállodaszövetség nem lát rá a magánszálláshelyek, például apartmanok vagy kiadó szobák adataira, ők igen, ezek alapján pedig csak 2 százalékos különbség van az idei és a tavalyi foglalások között – igaz, ez a teljes első félévre vonatkozó adat.

A Magyar Hang is foglalkozott a témával, riportunkat ITT olvashatják. Az általunk megkérdezett vendéglátósok arról beszéltek, hogy nehezen indult a balatoni szezon, és minden valószínűség szerint gyengébb lesz a tavalyinál.