Gulyás Gergely: „Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja”

Gulyás Gergely: „Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2024. augusztus 22-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha továbbra sem kapunk Brüsszeltől forrást határvédelemre, akkor „minden migránsnak fel fogjuk ajánlani a határon, hogy önként és ingyen Brüsszelbe szállítjuk őket. Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Mindez azután került elő, hogy Gulyás felemlegette az EU bíróságának ítéletét, mely jelentős bírsággal sújtotta Magyarországot. (Az ítélet az uniós menekültügyi szabályok be nem tartása miatt született még júniusban, és 200 millió eurós átalányösszeg mellett napi egymillió euróval emelkedik, amíg az Orbán-kormány összhangba nem hozza a szabályozást az európai elvekkel. A bírság összege most átszámítva nagyjából 100 milliárd forint körül járhat).

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy Magyarország nem fog a végtelenségig bírságot fizetni. Megismételte, hogy Magyarország védi a schengeni határokat, ehhez képest nem kapunk forrásokat határvédelemre, pedig más tagállamok igen. A kormány felkérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, hogyan tudjuk perben ezeket a forrásokat érvényesíteni – mondta hozzátéve: ha ez nem sikerül, akkor fogják minden migránsnak felajánlani az ingyenes Brüsszelbe szállítást. Később, kérdésre válaszolva hozzátette: „örömmel vállaljuk az egyirányú út költségeit”.