Gulyás Gergely: Orbán Viktor a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről

Gulyás Gergely: Orbán Viktor a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Orbán Viktor csak a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről
• Novák Katalin és Varga Judit példamutatóan vállalták a felelősséget
• Két héten belül lehet a Fidesznek államfő-jelöltje
• Áttekintik a gyermekvédelmi rendszerre vonatkozó szabályokat
• A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről

A magyar kormány a mögöttünk hagyott 14 évben egyedülálló hangsúlyt fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére – erről beszélt a pedofilbotrány kirobbanása óta az első kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte a pedofíliára vonatkozó bűncselekmények büntetési tételeinek szigorítását, úgy, hogy „a baloldal ezt nem szavazta meg, itthon és külföldön is támadta”. A legtöbbet szerinte a családokért éppen Novák Katalin tette, de Varga Juditnak is komoly szerepe volt a jogalkotásban.

Ezért is érthető szerinte, hogy a társadalom nagy része meglepetten állt a kegyelmi döntés előtt, de az történt, „aminek ilyenkor történnie kell”, Novák Katalin és Varga Judit példamutató módon vállalta a felelősséget és lemondtak. Az államfő lépését egyébként néhány órával a hivatalos bejelentés előtt tudta meg. Hogy mi lehetett az oka annak, hogy Novák Katalin a kegyelem mellett döntött, arról nincs tudomása. A témát érintően a miniszter csak annyit mondott, hogy a jogszabály szerint nincs szükség indoklásra. Szerinte ráadásul a jövőben a köztársasági elnökök úgy fognak tekinteni az ilyen ügyekre, hogy azok nyilvánosak, így a szabályozáson nem szükséges változtatni. Állítása szerint azt egyébként tudja, hogy Varga Judit javasolta-e az államfőnek a kegyelmet, de ezt többszöri kérdésre sem volt hajlandó elárulni.

Az ügy folyománya volt az is, hogy Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményeznek és a nevelőintézetek vezetőinek kinevezése előtti protokollon is szigorítanak. – Át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat és ahol lehet, az észszerű szigorításra nyitottak – mondta. Kérdésként felmerült, hogy a Jobbik már korábban kémiai kasztrálást javasolt, erről azonban a kormánynak nincs véleménye. A miniszter szerint jól meg kell fontolni, hogy milyen szankciókat fogadnak el, a legszigorúbb ötleteket sem kell egyből elvetni, de az emberi méltóságot nagyon fontosnak nevezte.

Gulyás Gergely reményei szerint két héten belül kiderül az is, hogy kit jelöl a Fidesz–KDNP a köztársasági elnöki posztra. Novák Katalin lemondását a parlament február 26-án fogja elfogadni, ezután harminc belül kell az utódját megválasztani. Azt biztosra mondta, hogy közvetlen elnökválasztás nem lesz.

Balog Zoltánt nagyra becsüli

Felmerült Balog Zoltán esete is, a püspök ugyanis elismerte, hogy ő maga is tanácsolta Novák Katalinnak, hogy kapjon kegyelmet K. Endre, de ezek után nem mondott le a tisztségről. A miniszter annyit mondott, hogy a kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről. A felelőssége kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy azt annak kell viselnie, aki a döntést meghozta. A miniszter egyébként ugyancsak református, ráadásul a Balog Zoltán által vezetett egyházkerület jogtanácsosa. Arra a kérdésre, hogy marad-e a poszton, Gulyás Gergely azt mondta, hogy amíg Balog Zoltán marad, addig marad ő is csak. – Ha az a kérdés, hogy nagyra becsülöm, tisztelem-e és bízom-e benne, akkor mindegyikre igen a válasz – fogalmazott.

Gulyás Gergely kijelentette azt is, hogy Balog Zoltán nem tájékoztatta előzőleg Orbán Viktort, „a miniszterelnök is a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről”. Így pedig Varga Judittól sem tudott előzőleg a kegyelmi kérvényről, eleve, ilyen ügyekben ritkán van egyeztetés. Bár Budaházy György esetében még a kormány is tanácskozott a témáról, igaz, több ilyet nem tud említeni. Szerinte egyébként nem kellett volna kegyelmet adni és nem kellett volna ellenjegyezni sem.

Magyar Péter korábban „fenyegette”

Magyar Péter is szóba került, Varga Juditnak a hatalmat most élesen bíráló volt férje ugyanis Gulyás Gergelyt a partizános interjúban barátjának nevezte. A miniszter szerint hónapokkal ezelőtt beszéltek utoljára, amikor Magyar Péter megírta neki, hogy ha az állami tisztségei megszűnnek, akkor ezt fogja tenni, amit most. Nem próbálta lebeszélni és nem is reagált rá, mert nem szereti, ha fenyegetik. Azt nem tudta megmondani, hogy valaki áll-e mögötte, hiszen belső ellentét nincs a Fideszben és nem is hiszi, hogy van oka a kormánypártnak félni.