Gulyás Gergely: Nem helyes, hogy nem beszélünk azokkal, akikkel nem értünk egyet

Gulyás Gergely: Nem helyes, hogy nem beszélünk azokkal, akikkel nem értünk egyet

Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónap után újra volt kormányülés, így újra Kormányinfót tartott Gulyás Gergely csütörtökön. Ez a Magyar Hang számára történelmi nap, hiszen most először, nekünk is sikerült bejutnunk a tájékoztatóra.

A 11 hónappal ezelőtt létrehozott Magyar Hangból eddig négyszázezer példányt adtunk el, de most fordult elő először, hogy a kormány komolyan vette az olvasóinkat abban, hogy első kézből tudósíthassunk a Kormányinfóról: ma végre beengedték munkatársunkat. 

Az Európai Néppárt „szórakoztatóiparhoz hasonlító” tervei áthúzták a terveiket, ezért nem volt Kormányinfó az elmúlt hónapban – kezdte sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, utalva a Fidesz néppárti felfüggesztésére.

Az aszályhelyzet kapcsán azt mondta, öntözési főhatóság alakul a belügyi tárcában. Valamint céljuk az, hogy kártalanítsák a gazdákat.

Döntött a kormány a falusi csok részletszabályairól – közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: mintegy 2486 települést érint, nagyon sok embernek jelenthet segítséget. A legrászorultabb megyék esetében tettek kivételt, így Szabolcs-Szatmár-Beregben ott is igénybe vehető, ahol nem csökkent a népesség. Valamint a tanyákra is kiterjesztették, akik életvitelszerűen ott élnek. Július 1-jétől indul.

A legmagasabb, tízmilliós összeghez kétéves biztosítotti jogviszony szükséges, a kisebb összeghez egy év. Az életvitelszerű ott lakást szigorúan fogják ellenőrizni a jegyzők segítségével. A büntetett előélet kizáró ok lesz, és közeli rokontól sem lehet vásárolni.

A nemzetbiztonsági kabinet ülése kapcsán ő is felhozta a migránskaraván esetleges megjelenését, konkrétumok nélkül, amit az elmúlt napokban többször emlegetett a Fidesz. Annyit mondott, hogy vannak titkosszolgálati jelentések, fennáll a veszélye annak, hogy több tízezer ember indul meg Görögországból.

Kérik az Európai Bizottságot, hogy a migránskártya-programot állítsa le.

Döntöttek Homsz város lakóházainak felújításáról, erre 318 millió forintot szánnak. Valamint további 794 millió forintot szánnak a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyháznak.

A például Németországban tapasztalt negatív fordulatok ellenére a magyar gazdaság továbbra is folyamatosan növekszik – mondta Gulyás. Készül egy gazdasági akcióterv, konkrét bejelentések és programok lesznek.

Jönnek a kérdések

Az első kérdés az MTVA-tól érkezett és a migránskaravánra vonatkozott. Ezzel kapcsolatban többek között azt mondta Gulyás, hogy még nem tudják, hogy mi lesz belőle, de a magyar határokat mindenképp meg fogják védeni. Azt is mondta, hogy a nyugati sajtó sokszínűségében nem éri utol a magyart, lát tiltott témákat. Azt is mondta, ha elmondaná, mit gondol a nyugati sajtóról, az nem tenne jó „a baráti, szívélyes és jó kapcsolatnak”, ami a kormány és szövetségesei között van.

A második kérdés a zuglói parkolási helyzetről érkezett, szerinte indokolt, hogy egy bizottság vizsgálja ki az ottani helyzetet.

„Inkább a Néppártnak van szüksége a Fideszre”

Nem kaptak meghívót Matteo Salvini hétfői szövetségalakító gyűlésére – válaszolta az RTL Klub kérdésére Gulyás. Hozzátette: a migráció ügyében a külső határok kérdésében teljes mértékben egyetértenek Salvinivel. „Azt gondolom, hogy nem helyes, hogy nem beszélünk azokkal, akikkel nem értünk egyet” – mondta Gulyás, de nem a Fideszre vagy a kormányra, hanem a német politikusokra utalva, akik elmondása szerint sokszor nem beszélnek velük.

Szerinte inkább a Néppártnak van szüksége a Fideszre, mint fordítva. Hozzátette: nem hajlandóak megtűrt szerepet játszani, a Fidesznek rengeteg alternatívája vagy. 

42 millió euróért vásároltuk meg a volt Bolyai-laktanya területét külföldi tulajdonosoktól, ahol az új kézilabda aréna fog megépülni a Népligetben. Az építkezés árára azonban még csak becslések vannak, ezekről azonban nem akart beszélni.

A szlovák himnusztörvényre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, ez elfogadhatatlan, emberi jogi kérdés, a Külügyminisztérium lépéseket fog tenni.
A kancelláriaminiszter minősíthetetlennek nevezte, hogy magyar nemzetiségű képviselők is megszavazták az előterjesztést.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy 2014 óta 70-77 százalékkal nőtt a parlamenti képviselők fizetése, úgy válaszolt, hogy érdemes a 2010-es adatokkal összehasonlítani azt. Akkor ugyanis csökkent, 2006 és 2010 között például többet kerestek a képviselők – mondta.

„Manfred Weber bármilyen szavazatot elfogad”

Mi az Európai Néppárt tagjai vagyunk, ezért azt találtam volna furcsának, ha kap meghívót Orbán Viktor Salvinitől hétfőre – válaszolta az újabb kérdésre, hogy ha a Fidesz nem is, a miniszterelnök sem kapott-e meghívót.

„Mi jól éreztük magunkat” – fogalmazott az EPP ülésére utalva, ahol a Fidesz felfüggesztéséről szavaztak.

„Manfred Weber bármilyen szavazatot elfogad, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, erről biztosíthatom” – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a csúcsjelölt sűrűn változtatja álláspontját, de még mindig ő a jobb jelölt a Fidesz számára, még ha nem is jó.

Kérdésre válaszolva arra is utalt Gulyás, hogy a német CDU/CSU EP-választási programja szerinte azért is utal a liberalizmusra, mert Soros György köreitől is támogatást vár – a kormány mumusának nevét ugyanakkor nem mondta ki, csak a nyílt társadalom híveiként utalt rá.

Trump–Orbán-találkozó?

Az, hogy az ellenzék közös választási delegáltakat küldene a szavazókörökbe, Gulyás szerint annak a bizonyítéka, hogy az ellenzék olyan gyenge állapotban van, hogy nem tud tízezer szavazókörbe sem külön-külön szavazatszámlálókat küldeni. Másrészt szerinte ez a Jobbik–DK közös lista beismerése.

Arról, hogy aláírhatják-e a NATO-csúcson a magyar–amerikai védelmi megállapodást, Gulyás úgy válaszolt, hogy arról megegyeztek, és mivel Szijjártó Péter Washingtonban van, nem lenne meglepő, ha alá is írnák a megállapodást. Arról, hogy ezt követően lehet-e Trump–Orbán-találkozó, csak az eddig szokásos válaszokat adta. Ők örülnének, de eddig sem próbálták kikényszeríteni a találkozót, azt ezután sem fogják.

A szlovák himnuszügy kapcsán azt is mondta, hogy európai fórumokhoz is fognak fordulni, ilyen az Európa Tanács és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

A kórházi adósság kétharmada 29 intézményben áll elő, ezek egy része működési zavarból fakad, más viszont strukturális, finanszírozási okokból. Kásler Miklós azt vállalta, hogy ezt felderíti.

A költségvetési kiadások visszafogására biztosan nincs szükség – mondta Gulyás Gergely a készülő gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán. Szeretnék, ha az államadósság finanszírozása minél inkább magyar kézben lenne.

Semmilyen folyamatban lévő építőipari beruházásról levonulni nem kell, de az előfordulhat, hogy valami később készül el kapacitásai okokból. „Túlfűtött a piac” – fogalmazott.

A szovjet csapatok megszálló csapatok voltak, ha dönthetnék, hogy ne legyen ott az emlékmű a Szabadság téren, akkor azt mondanám, hogy ne legyen ott, de szinte lehetetlen szovjet beleegyezés nélkül az eltávolítása – mondta kérdésre válaszolva.

A Sorsok Háza kapcsán azt mondta, továbbra sincs hivatalos kormányálláspont, akkor fogjuk csak megnyitni, ha békességet lehet e körül teremteni. „Nekem nagyon lesújtó véleményem van egyes szervezetek viselkedéséről” – fogalmazott.

Rendőrhiány, egészségügyi bérek, Malév GH – A Magyar Hang is kérdezhetett

A Malév GH csődközeli helyzete kapcsán - az állami társaság legutóbbi, 2017-es mérlege szerint 2,4 milliárd forintos adóssággal rendelkezik, a géppark rendkívül elavult annak ellenére, hogy tavaly 4,6 milliárdos állami támogatást kapott, hűtlen kezelés gyanújával a Készenléti Rendőrség, kartellgyanú miatt pedig a Gazdasági Versenyhivatal nyomoz – a Magyar Hang munkatársának kérdésére azt válaszolta Gulyás, hogy az meghaladja kompetenciáját, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz irányította lapunkat.

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/395051224407247/

Azzal kapcsolatban, hogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak azt mondta, hogy közel a megegyezés az orvosbérek emeléséről, Gulyás Gergely megerősítette: folynak a tárgyalások, az orvosbérek emelését szükségesnek tartja a kormány, de döntés még nincs, konkrét százalékokat nem tud mondani. A miniszter válaszában megemlítette azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók bére több lépcsőben 72 százalékkal emelkedik a következő években.

Felvetésünkre, hogy a szakdolgozói kamara adatai szerint a legtöbb ápoló a garantált bérminimumot keresi, a tervezett béremelésekkel pedig 2022-re is csak bruttó 375 ezer forint (nettó 247 ezer forint) körül lesz egy ágazati dolgozó fizetése, Gulyás azt válaszolta: a túlórákkal ennél magasabb is lehet az az összeg, amit hazavisznek majd.

Érdeklődésünkre kifejtette azt is, hogy a tavaly a Szent János Kórház fejlesztésére jóváhagyott 495 millió forint csak a rekonstrukciós tervek elkészítésére megy. Az intézmény a Kútvölgyi Klinikai Tömbbel együtt Észak-Buda centrumkórháza lesz, a fejlesztések révén - fejtette ki a miniszter lényegében egy teljesen új komplexumot hoznak létre, a János kórház jelenleg igen rossz állapotú épületei pedig betegrehabilitációs célokat fognak szolgálni. – Ha az Állami Egészségügyi Központ a segítségünkre lesz, amiben nem vagyok biztos, akkor májusban kiírhatják a Szent János kórház újjáépítéséről a pályázatot – mondta Gulyás Gergely.

Kérdést tettünk fel a rendőrhiánnyal, illetve az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban is. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte: 2010-ben mintegy hatezerrel kevesebb rendőr volt szolgálatban, jelenleg 39 ezer rendőr van állományban. – Pintér Sándor belügyminiszter 42 ezer rendőrt szeretne. Lesz béremelés, mert hiába emeltek eddig, máshol is emelkedtek a fizetések. Az oktatást is meg szeretnék erősíteni, életpályát akarnak kialakítani, akár szolgálati lakásokkal is – mondta, megjegyezve: ennek konkrét mértékéről a költségvetés benyújtásakor, várhatóan május 28-a után tudnak majd tájékoztatni.