Gulyás Gergely: November 1-ig biztosan marad a határzár

Gulyás Gergely: November 1-ig biztosan marad a határzár

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai kormányülésen az operatív törzs beszámolójával kezdtek - nyitotta a kormányinfót Gulyás Gergely miniszter. Az európai számokat nézve Magyarországot a középmezőnybe sorolják, és úgy gondolják, a legjobban védekező országok közé tartozunk. Ahhoz, hogy a fertőzések száma mérséklődjön, továbbra is az eddigi szabályokat kell betartani, ezért a határzárat októbertől egy hónapra meghosszabbítják. Fenntartják a látogatási tilalmat, az iskolai hőmérőzés megkezdődött, és az influenza elleni védőoltás is biztosított lesz.

A miniszter szerint a védekezésnek a gazdaság területén a legnagyobb sikere, hogy hány foglalkoztatott van jelenleg. A munkahelyeket, úgy látja, sikerült megvédeni. 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult eddig a kormány különböző programokkal.

Kifejezetten felelőtlennek tartják a gyorstámogatások jogállamisági vitával való összekapcsolását. Magyarország a jogállamiság barátja, jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormányülésen döntöttek az SZFE jövő évi költségvetési támogatásáról is, hárommilliárd forintban állapodtak meg. Ez volt a kuratórium képzése, a kuratórium is rendelkezhet az összeggel. Ez több mint kétszerese az eddigi költségvetésnek, állapította meg a miniszter. Mint mondta, örülne, ha a tanulni vágyók számára biztosított lenne ez a lehetőség, de a tiltakozás lehetőségei is biztosítottak.

Az influenza elleni védőoltással fokozni akarják a járvány elleni védekezést - vette át a szót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Idén mindenki számára ingyenessé teszik a vakcinát. Általában januárban látunk nagyobb számú megbetegedést, de már ősszel kezdetét veszi a felkészülés. Az oltóanyag-mennyiségek hatvan százalékát veszik általában igénybe, idén viszont nemcsak egy célcsoportnak áll rendelkezésére a vakcina. A kockázati csoportokba tartozók számára különösen ajánlják az igénybe vételt. Október második felétől lehet majd jelentkezni.

Az M1 rögtön a Momentum elnökének nyilatkozatára kérdezett rá. Mit gondol Gulyás arról, hogy Fekete-Győr András a román testvérpártot támogatta? A miniszter szerint ha nem koptatták volna el eddig a hazaárulás fogalmát, itt indokolt lenne használni.

Mi lesz az orvosok béremelésével, érdeklődött az ATV. A miniszter kifejtette, az orvoskamara javaslatait megtárgyalták, azokat tárgyalási alapnak tekintik. Ma az operatív törzs vezetője és az Emmi fog egyeztetni az orvosi kamara vezetőjével. Jelentős béremelést javasol a kamara, illetve azt, hogy a hálapénzt nyilvánítsák bűncselekménnyé. Lesz 120 százalékos béremelés? - kérdezte az ATV. Gulyás százalékos találgatásokba nem szeretne belemenni.

Gulyás szerint téves a feltételezés, hogy a hálapénz Btk-tényállás lenne. Ha valaki utólag ad pénzt orvosnak, az nem minősül bűncselekménynek. A kamara javaslata, hogy ha történik ilyen jelentős béremelés, akkor a hálapénzadást tiltsák be.

Nem gondoltak arra, hogy az iskolakezdést elcsúsztassák amiatt, mert a hőmérőzés miatt torlódás lehet. Az ATV vetette fel, hogy ha valakinek a megengedettnél magasabb a hőmérséklete, negyed órán belül meg kell ismételni az eljárást. Gulyás szerint viszont keveseknél lesz az jellemző, hogy lázasan érkeznek iskolába.

Hogyan kommentálja Gulyás, hogy a Szentkirályi utcai épületben is blokád alakult ki? Tudomásul veszi, mondta a miniszter. Azt reméli, hogy a kuratórium és a tüntetők minél előbb megegyezésre jutnak. A színművészetisek ma sztrájkba kezdenek, míg Vidnyánszky Attila bírósági keresetet nyújtott be. Mit gondol erről a miniszter? Gulyás nem kívánt állást foglalni. Szarka Gábor szerinte a Közszolgálati Egyetemen kiváló munkát végzett eddig, de nem szeretne neki tanácsot adni. Az ATV felvetette, hogy Szarka azt állította, ha nem kezdődik meg a munka, nem fogják utalni a béreket. Gulyás viszont ezt nem akarta véleményezni.

Magyarország polgáraira nézve sértőek Vera Jourová kijelentései, mondta Gulyás. A biztos minden napja, amit a hivatalban tölt, a kettős mérce bizonyítéka, tette hozzá. Azért utasították vissza a jelentés tartalmát, mert úgy gondolják, az nem is ad az objektivitás látszatára, és Soros-szervezetek véleményére hivatkozik. Gulyás szerint a kormányinfón is mindenki láthatja, milyen sokszínű a média, szemben a Magyarországot ért bírálatokkal. A magyar kormány számára Jourová persona non grata, mondta Gulyás.

Mit gondol Demeter Ervin elmozdításáról, és Demeter kritikus megszólalásáról? Gulyás kronológiai pontosítást kívánt tenni. Szerinte valójában előbb távolították el Demetert, és utána következtek a kritikus nyilatkozatok. Nagyra becsülik Demeter közéleti pályafutását, viszont azok a megjegyzések, amiket a távozása kapcsán tett, méltatlanok és megalapozatlanok, mondta a miniszter. Az új hivatalvezető, Alakszai Zoltán kiváló jogászkolléga, tette hozzá.

Az is érdekelné a kormányt, hogy áll a Lánchíd ügyében kiírt közbeszerzés, ahogy a hajléktalanokról és a közbiztonságról is meghallgatnák Karácsony Gergely véleményét - mondta Gulyás, aki szerint a főpolgármester oda is biciklisávot fest, ahol kerékpárosok sincsenek.

Mekkora forrást szánnak az egészségügyi béremelésre, érdeklődött a Népszava. Konkrét összeg egyelőre nincs, de alapnak elfogadják az orvoskamara javaslatát, így több százmilliárdos kiadással számolnak. A költségvetéssel kapcsolatban viszont minden korábbinál több a bizonytalanság. Az új hétéves költségvetésben lehetnek még felhasználható egészségügyi források.

A magyar kormány soha egyetlen országgal szemben sem támogat megalapozatlan elítélő nyilatkozatokat, jelentette ki Gulyás Izrael kapcsán. Szerinte az ENSZ-ben valóban nem sok Izrael-barát határozat született.

Az Európai Unió Bizottsága független a kormányoktól, ezért Orbánnak nincs lehetősége arra, hogy kérje Jourová visszahívását. A bizottság elnöke viszont lemondásra szólíthatja fel a biztost. Mindezt a Heti TV kérdésére válaszolta Gulyás.

Mi lesz, ha nem Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást? Abban az esetben a másik jelölt nyer, viccelődött Gulyás. Szerinte ez rossz lenne nemcsak Magyarországnak, de Közép-Európának is.

Tárgyalt már a kormány a közfoglalkoztatotti bérek emeléséről? Lesz ilyen előterjesztés, és azt a kormány támogatni fogja, de még nincs döntés az emelés mértékéről. Június végén 93 ezer volt a közfoglalkoztatottak létszáma.

A Liget-projekt esetében a három épület építése nem kezdődik meg, ha a főváros nem ért egyet ezekkel. A korábbi politikai nyilatkozatot a kormány fenntartja, az egyeztető fórum szabályait a fővárosnak is be kell tartania. Biodóm-ügyben drukkolnak a fővárosnak, az valósította meg a beruházást, és kért rá többször pénzt. Jó lenne, ha mielőbb látogatható lenne a Biodóm, mondta Gulyás.

Pillanatnyilag a nem sürgős műtétek elhalasztására sincs indok, október közepéig biztosan nem is lesz. A kormány továbbra sem látja szükségesnek a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedések bevezetését. A fertőzések száma stagnálni látszik, a kórházak megbirkóznak a terheléssel.

Lesz gázárcsökkentés 2022-ig? Gulyás önmagukat a rezsicsökkentés kormányának tartja, de mivel nincs döntés az újabb csökkentésről, erről nem tud nyilatkozni.

Szükségesnek tartja-e a kormány a maszkviselést a közterületeken? Ha az operatív törzs ilyen javaslatot tesz, azt majd megfontolják. De azt látni kell a miniszter szerint, hogy Nyugat-Európában is időhöz és helyhez kötve vezetnek be ilyesmit, "nem ész nélkül." Gulyás szerint Magyarországon jelenleg nincsenek igazán olyan terek, ahol a probléma felmerülhetett volna, hacsak nem a ferencvárosi stadion sarkáról van szó. Ezzel utalva arra, hogy ott a futballszurkolók jelentős tömegben gyűltek össze maszk nélkül.

Amikor a lengyelek egy német politikustól azt hallják, hogy ki kell őket éheztetni, rossz emlékeik lehetnek - kommentálta Gulyás az Európai Parlament egyik alelnökének nyilatkozatát. Ez arról szól, hogy a magyarokat és lengyeleket ki kell pénzügyileg éheztetni, ha a jogállamisági vitákban nem engednek. Katarina Barley szerint ezen két tagállam esetében a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódok.

Mit gondol a kormány az alapjövedelemről, érdeklődött a Magyar Fórum. Gulyás szerint ha munka nélkül is lehet pénzt kapni, abba tönkre fog menni az ország. Semmiképpen nem támogatja az alapjövedelem intézményét.

A főváros döntéseiben az önkontrollt nem tapasztalja Gulyás. Szerinte a főváros részéről nem látják be például a Nagykörút esetében, hogy tévedtek. Viszont a pesti rakpart autók előli hétvégi lezárása szerinte is jó döntés. De összességében nem gondolta volna, hogy ilyen sokat vissza lehet esni, ami a dugókat, a közlekedés helyzetét illeti.

Lapunk arról érdeklődött, mi indokolja, hogy olyan országokból sem térhetnek haza karanténmentesen, ahol a fertőzésszámok alacsonyabbak. Gulyás szerint mindenkinek az volt a véleménye, hogy a második hullám külföldről érkezett, ezért el kell zárni az utánpótlást. A legnagyobb biztonság így garantálható, tette hozzá. Azok a kivételek, amik a gazdaság, az élet normális működéséhez szükségesek, ma is megvannak, üzleti útra lehet menni az említett országokba. De ha nem hivatalosan kell valakinek külföldre menni, a legjobb, ha külföldre nem megyünk, ezzel tudjuk garantálni a Magyarországon belüli mozgásszabadságunkat, mondta a miniszter.

Mióta betartjuk az új járványügyi intézkedéseket, a vírus terjedése stagnál, vélekedett Gulyás. Ezt arra válaszolta, hogy miért terjedhet nálunk jobban a fertőzés, mint egyes más országokban.

A háziorvos nem tud elrendelni hatósági házi karantént, válaszolta érdeklődésünkre a miniszter. Ha betegszámra értve a legrosszabb forgatókönyvvel számolunk, és azt megszorozzuk kettővel, akkor is mindenkinek a kórházi ellátása biztosított lesz.

Melyek azok az uniós klímacélok, amiket abszurdnak tart Magyarország kormánya? Ezt Orbán Viktor nemrég közölt cikke kapcsán kérdeztük. Gulyás szerint olyan nagy nyugat-európai országok, mint Svédország vagy Németország, nagyon messze vannak attól, amit vállaltak. Ilyen körülmények között nagyon szép még ambiciózusabb célokat kitűzni, csak nincs realitásuk. Magyarország időarányosan tartja, amit vállalt, a 2030-as és 2050-es célokat is.

A Telex arra volt kíváncsi, a kormány szab-e az SZFE kuratóriumának határidőt a patthelyzet rendezésére. Gulyás szerint a kormány komolyan veszi a függetlenséget, és meghagyja a kuratóriumnak, hogy a helyzetet rendezze. A modellváltás mindenhol máshol sikeres volt, érvelt a miniszter. Szerinte a helyzet rendeződni fog, akik pedig tanulni akarnak, azoknak lehetőségük lesz erre.

Reméljük, hogy minél előbb feloldható a határzár, de egyelőre csak így lehet elvágni a vírus útját, válaszolta Gulyás a HVG kérdésére.

Ha az Új Nemzedék Program kormányközi megállapodásként születik meg, le tudunk mondani a közös uniós eladósodásról, és az ebből származó pénzekről - jegyezte meg a miniszter. Szerinte ez egy jó megoldás lehet, hogy a dél-európai tagállamokat megsegítsék, de mi kimaradjunk a mechanizmusból.

Címkék: Gulyás Gergely