Gyászmisét mutatott be Erdő Péter XVI. Benedek tiszteletére

Gyászmisét mutatott be Erdő Péter XVI. Benedek tiszteletére

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a XVI. Benedek pápa tiszteletére bemutatott gyászmisén 2023. január 9-én, a Szent István Bazilikában. (Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Wágner-Csapó József)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel negyven ország nagykövetei és diplomatái, a katolikus egyház püspökei, valamint közjogi méltóságok előtt mutatott be szentmisét hétfő este a Szent István Bazilikában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a december 31-én elhunyt és január 5-én eltemetett XVI. Benedek emeritus pápa tiszteletére.

A bíboros szentbeszédének elején szólt a néhai egyházfő teológusi munkásságáról. – Életműve Krisztus igazságának kifejtése volt, de nem elvont spekuláció formájában, hanem a szeretet szavaival, korunk embere számára. A Názáreti Jézusról szóló műve nem csak tudományos munkásságának, hanem pásztori küldetésének is a betetőzése volt. Mert a kereszténység nem elvont filozófia, hanem Jézus Krisztus tanításának, életének, halálának és feltámadásának a megvallása. Szabadító örömhír, isteni kinyilatkoztatás, amely minden idők minden emberéhez szól – fogalmazott Erdő Péter, kiemelve: Benedek jelmondatában is kifejezte, hogy az igazság munkatársa – cooperator veritatis – akart lenni.

Joseph Ratzinger egyházfői tevékenységét megelőző munkásságával kapcsolatban felidézte, hogy szakértőként részt vett a II. Vatikáni Zsinaton (1962-1965), hozzájárulva „a hit válaszának kereséséhez korunk emberének problémáira”, és későbbi írásaiban is „súlyos és vitatott kérdésekében” mutatta be tisztán és meggyőző módon a katolikus tanítást. Három nagy pápai enciklikáját pedig a szeretet, a remény és igazság témája köré rendezte. – A Deus caritas est a szeretetről, a Spe salvi a reményről, a Caritas in veritate pedig az ember teljes értékű fejlődéséről szól a szeretetben és az igazságban – tette hozzá.

A bíboros szerint Benedek különösen is átérezte korunk nagy problémáit, így például az idős kor kihívását: tudatosan reflektált arra, hogy az emberiség átlagos életkora megnövekedett. Erdő Péter ezzel kapcsolatban személyes élményét is megosztotta. – Pápává választása előtt, még mielőtt a konklávé elkezdődött, betöltötte 78. évét. Mikor gratuláltak neki, elgondolkozva és gondterhelten ismételgette ezt a számot: 78, 78. Nem gondolta azt, hogy neki kell még Péter utódának hivatalát átvennie. Amikor pedig a választás után kilépett a Szent Péter-bazilika erkélyére és üdvözlésre emelte két kezét, a fehér reverenda alól kilátszott a fekete pulóver. Aligha gondolta, hogy ő ezen az estén ilyen helyzetbe kerül – fogalmazott.

Erdő Péter szentbeszédében kitért arra is, hogy Benedek pápa ismerte és értette Közép-Európa népeit, tisztában volt hazánk sorsával és nagy érzékenységgel támogatta a házasság és a család értékeit, a népek közötti kiengesztelődést, a békét és a társadalmi igazságosságot. – Többször elmondta nekem, hogy különös szeretettel imádkozik a magyarokért. Most itt az alkalom, hogy mi is imádkozzunk érte – fogalmazott a bíboros, esztergom-budapesti érsek, aki szentbeszéde végén felidézte XVI. Benedek első pápai szentmiséjének homíliáját. Az egyházfő ekkor Jézusról beszélt, aki jó pásztorként megkeresi és vállára veszi az eltévedt bárányt. – Ez az eltévedt bárány – mondta – maga az emberiség. Jézusnak, a jó pásztornak ebben a nagyszerű küldetésében volt munkatársa Benedek pápa – zárta gondolatait.