Megszólalt a Jobbik elnöke: STOP, orosz kémbank!

Megszólalt a Jobbik elnöke: STOP, orosz kémbank!

Gyöngyösi Márton (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rajtunk kívül nem marad EU-s ország tagja a kémbanknak, miután Bulgária is kilép onnan – indítja posztját Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselő. Bejegyzésének apropóját az adja, hogy a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csütörtökön hivatalos értesítést kapott Bulgáriától arról, hogy az ország augusztus 15-től megszünteti részvényesi tagságát a bankban.

Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a köznyelvben kémbanknak nevezett NBB-től, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én. 

A Nemzetközi Beruházási Bank legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, majd Magyarország következik 25,27 százalékkal. Kuba részesedése 2,83 százalék, Mongóliáé 1,8 százalék, Vietnámé pedig 1,26 százalék. Erre alapozva írja Gyöngyösi, hogy „most már csak a mongolok, vietnámiak, kubaiak maradnak velünk együtt”. 

– Nem teremt munkahelyeket, nem segíti a magyar vállalkozásokat. Ellenben pénzügyi hátteret ad a NER oligarcháinak, mely révén lopakodva befurakodik a magyar gazdaságba egy agresszív, háborút kirobbantó és Magyarországot saját érdekszférájának tekintő idegen hatalom. Ezzel nemzetbiztonsági kockázatot jelent a bank jelenléte – szögezi le az ellenzéki politikus, majd posztját azzal a követeléssel zárja, „hogy hazánk azonnal lépjen ki a kémkedéssel vádolt orosz bankból”.