Másod-, sőt harmadállások – gyors béremelést sürget a mentősök szövetsége

Másod-, sőt harmadállások – gyors béremelést sürget a mentősök szövetsége

Képünk illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felháborodásának adott hangot a Magyar Mentődolgozók Szövetsége (MMSZ) amiatt, „hogy az egészségügyi szakdolgozók által várt béremelés nem valósult meg” januárban. Erről a szövetség a közösségi oldalán megjelent nyílt levélben számolt be. Mint írták, ennek eredményeként az orvosi bérek 21 százalékát kapják, ez jóval távolabb van az orvos-szakdolgozói bárarány 37 százalékától, amelyet a kormány célként meghatározott.

Felrótták, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel történő konzultálás és az érdemi információk szolgáltatása rendre elmaradt, s dolgozók többsége csak a sajtóból értesült a tényekről. Az MMSZ azt közölte, hogy az infláció miatt a dolgozók jelentős számú túlórát, vagy másod-, sőt akár harmadállást is vállalnak, ez az életük szerves részévé vált, ám közben nem marad idejük élni. Úgy fogalmaztak: ha a döntéshozók célja, hogy a jelenleg is elégtelen humánerőforrás helyzetet tovább rontsák, akkor jó úton járnak. A levélben tisztességes bért, erkölcsi megbecsülést és kevesebb propagandát követelnek.