Ha ezt meglépi a kormány, tömegesen hagyhatják el a pályát a betegszállítók, műtéti asszisztensek is

Ha ezt meglépi a kormány, tömegesen hagyhatják el a pályát a betegszállítók, műtéti asszisztensek is

Műtétet végeznek az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) egyik új műtőhelyiségében 2023. február 28-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint, ha kihirdetik azt a Magyar Hang által elsőként ismertetett jogszabályt, amely átírná az állami egészségügy munkaszervezési szabályait.  

Soós Adrianna a Népszavának arról beszélt, hogy például a többletmunka díjazásának drasztikusan visszavágása azért is érhetetlen, mert most is alig lehet kiállítani az ügyeleteket. Az éjszakai műszakokban sem adhatna a jövőben magasabb ügyeleti díjat a munkáltató, mint a délutániakban. Ha ez a változás megtörténik, akkor Soós Adrianna szerint tömegesen hagyhatják el a pályát például a műtéti asszisztensek, betegszállítók, laborasszisztensek. Az ő havi jövedelmükben ugyanis 50 vagy akár 200 ezer forintot is jelent az ügyeleti díj, amelyet most elveszítenének a tervezett szabályozással. – Van ennek értelme? Már most munkaerőhiány van a betegellátás szinte minden pontján – mondta.

A beteghordók többsége ahhoz, hogy meg tudjon élni, a pihenőidejében munkát vállal, burkol, kertet ás, kőműves mellett robotol. Ha még tovább szorongatják, kénytelen lesz váltani és otthagyni a betegtologatást – utalt az új szabály átgondolatlanságára Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke is. Ha az ügyeletet hétvége vagy ünnepnap követi, akkor már nem járna a dolgozóknak azért pihenőidő – emelte ki még. Szabad Zoltán úgy véli, amennyiben ezt a javaslatot nem vonja a kormányzat, ahogyan azt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is kérte, úgy határozott közös fellépésre van szükség.

 

Címkék: egészségügy